Klímaüzenetet küldenek a legnagyobb divattervezők is

2022. szeptember 26.
Szórványos esők az ékszereken, felhős égbolt az alternatív pulóvereken és heves zivatarok a cipősarkakon. Erős széllökésekre kell számítanunk az haute couture világában és havazásra a kifutókon. Kedves olvasóink, időjárás-divat-előrejelzésünket látják. És ha a kínálat esetleg nem egyezik az ízlésünkkel, azért nem fogjuk kirúgni a kedvenc tervezőinket. A divat, éppúgy mint az időjárás, kiszámíthatatlan, és épp ez benne a mulatságos.

Idén ősszel több tervező öltözékén is hatalmas felhők gomolyognak, és ruhákra kerül a felhőszakadás előrejelzésekben használatos szimbóluma is. Villámokkal díszítenek pólókat, a fülbevalóikon és nyakláncaikon pedig mintha esőcseppek csillognának. A klímaváltozás ijesztő jelenségeiért a divatipar is felelős lehet, elsősorban a fast fashion viharos tömegtermelése révén. Talán épp azért, hogy csökkentsék a bűntudatukat, és persze hogy mind többeket tegyenek érzékennyé a téma iránt, a dizájnerek erős üzeneteket küldenek a kreációikkal. De vajon felelős magatartással állunk szemben, vagy ezúttal is csak egy komoly gondolat látványossá, üresen trendivé formálása zajlik? Nehéz nem feltenni a kérdést egy rekordmeleg nyár után – és úgy, hogy bármerre is nézünk a nagyvilágban, a felmelegedés egyre aggasztóbb hatásait látjuk.

vivienne-westwood-klimauzenet

Vivien Westwood

Borult ég, gyenge eső

Sokak moodboardját borítják felhők: a hatalmas égi vízpárahalmazok mindig is a lebegést, a könnyedséget szimbolizálták. Ezt fordította le az öltözékek nyelvére az Alexander McQueen a hullámzó ruháival vagy az Off White a terjedelmes pulóvereivel. A legfrissebb és egyben legviharosabb kreáció is Donatella Versacéé, aki nagy, esőtől duzzadó felhőket idéző kabátokat küldött a kifutóra. És hogy mivel hordjuk ezeket? A tervező szerint hosszú, a test vonalait követő szoknyával, amely kiemeli a dzsekik bűvös erejét.

alexander-mcqueen-po-s22-006

Alexander McQueen

off-white-klimauzenet

Off White

Elszórtan zápor, zivatar

Stella McCartney a divattervezők között élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben. Nála nem is újdonság, hogy időjárási szimbólumok jelennek meg a kreációin. Amikor az Adidasszal együttműködve készített egy limitált szériát, felhőkkel borított be minden sportruhát. Most hosszú, a szakadó eső látványára emlékeztető rojtokkal ellátott ruhákat és hatalmas kabátokat tervezett, amelyek oldalsó hasítékaikkal ugyancsak az eső jellegzetes képét idézik. De igazi felhőszakadást az ékszerek terén tapasztalhatunk: az esőt fülbevalók és nyakláncok formájában dizájnerek sora igyekszik a legkülönfélébb drágakövekkel ábrázolni. Gondoljunk csak Rachel Quinn amerikai tervező Monsoon függőire vagy a brit Grainne Morton még kidolgozottabb fülbevalóira. Apróságok, amelyek a legbarátságtalanabb napokat is képesek egy kicsit beragyogni.

miu-miu-klimauzenet

Miu Miu

A tökéletes vihar

A légköri sajátosságok talán a Schiaparellinél kedveznek leginkább egy tökéletes vihar kialakulásának. A márka jelenlegi tervezője, Daniel Roseberry – figyelembe véve az alapító, Elsa Schiaparelli szimbólumokban igen gazdag terveit – a legújabb haute couture kollekciókban valóságos ruhaszobrokkal jelentkezett. A fémes díszítések, a villámlást megidéző fémszálak, a „szél koptatta” darabok és a felhőként úszó, tüllbetétes szoknyák a bolygónkra, valamint az azt uraló csillagokra és az időjárási jelenségekre utalnak.

Szöveg: Mario Cossu Fotó: Imaxtree

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire-ben!