Ezt jelenti a harmadik gyertya az adventi koszorún

2022. december 11.
Ma van advent harmadik vasárnapja. Tudtad, hogy a négy gyertyának négy különböző jelentése van az adventi koszorún? Eláruljuk, milyen jelentést hordoz a harmadik gyertya.

Talán kevéssé van benne a köztudatban már manapság, de az adventi koszorú négy gyertyája négy fogalmat is rejt: minden héten más és más jelentéssel bíró gyertyát gyújtunk vasárnaponként a koszorún. Akárcsak maga a koszorú: az adventi koszorú a keresztény vallásban Isten örök szeretetét jelképezi. Ezért is díszítik örökzöld növények ágaival – ezek a reményt és az életet szimbolizálják, a gyertya fénye pedig a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét.

advent-harmadik-gyertya-jelentese

Hagyományosan az adventi koszorún négy gyertya helyezkedik el, három lila és egy rózsaszín. Az első héten egy lila gyertyát gyújtunk, majd csak a harmadikon kerül sorra a különleges jelentéssel bíró rózsaszín.

Az advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hit jelképe, Ádámot és Évát szimbolizálja, hiszen nekik jövendölték először a Megváltó eljövetelét. Advent első vasárnapján a misén is lila miseruhába öltözik a pap.

A második adventi gyertya a zsidó nép és a bennük élő remény szimbóluma. Isten a zsidó népnek tett ígéretére utal, amelyben az Úr megígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség reménye. A második gyertya erre az örömteli reménykedésre utal.

A mai napon meggyújtjuk a harmadik adventi gyertyát is, amely az örömöt jelenti. A harmadik gyertya Szűz Máriát jelképezi, aki fiút szült az emberiség örömére. A harmadik gyertya ezért lett az öröm jelképe, különlegességét pedig rózsaszín színe is mutatja.

Ha még csak most kapcsolódnál be az adventi várakozásba, ne bánkódj – megmutatjuk, hogyan készíthetsz otthon egyedi gyertyát, hogy igazán különleges legyen az ünnepi várakozás!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!