Utálod a karácsonyt? Van rá tudományos magyarázat!

2022. december 23.
A barátaid az ünnepek közeledtével csak Grincsként emlegetnek, mert már a karácsony szó hallatán is a hideg futkos a hátadon? Nyugi, nem kell miatta rosszul érezned magad. Több tudományos oka is lehet annak, ha valaki egész egyszerűen utálja a karácsonyt.

A Grincs-effektus igenis létezik!

Biztosan te is emlékszel Grincs meséjére: ez a furcsa kis zöld lény azért utálta a karácsonyt, mert rossz gyerekkori emlékei voltak róla. Kicsiként meg szerette volna ajándékozni a szerelmét, a dolog viszont rosszul sült el, és a vége az lett, hogy mindenki előtt megszégyenült. Innentől kezdve Grincs utálta a karácsonyt, és mindent megtett azért, hogy tönkretegye – vagy legalábbis megszüntesse. Grincs története valóságosabb, mint gondolnád: a pszichológusok szerint ugyanis igenis gyakran megesik, hogy valaki azért nem szereti ezt az időszakot, mert rossz emlékeket idéz elő benne. Ha valakinek gyerekként ritkán volt része igazi, boldog karácsonyban, akkor nehéz elképzelnie, hogy ez az ünnep szép is lehet.

karacsony-grincs

A barátaid az ünnepek közeledtével csak Grincsként emlegetnek, mert már a karácsony szó hallatán is a hideg futkos a hátadon?

A sok stressz az agyadra megy

Bármennyire is jó lenne, a karácsony nem történik meg csak úgy magától. A dekorációt el kell készíteni, az ajándékvásárlást le kell tudni, és persze takarítani sem árt előtte, a nagyüzemi sütés-főzésről nem is beszélve. A karácsonyi stresszel kapcsolatban a Nielsen néhány évvel ezelőtt egy felmérést is készített, aminek elég sokkoló eredménye lett. A magyar nők 40 százaléka arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony, egyszerűen azt válaszolta, hogy stresszt. Szóval teljesen érthető, ha az ünnepekről neked is csak a pluszmeló jut az eszedbe.

Egy régi fájdalom

Pszichológusok arra is felhívták a figyelmet, hogy a szeretteink elvesztése miatt érzett fájdalom az ünnepek közeledtével akár fokozódhat is. Míg van, akiben a karácsony a szép emlékeket idézi elő és mosolyogva emlékszik meg a rég elment családtagokról, addig másoknak inkább csak felszakítja a sebeit az ünnep.

Nem elég tökéletes

Sokan azért ódzkodnak az ünnepektől, mert úgy érzik, hogy az életük egyszerűen nem illik bele a karácsonyról kialakult idilli képbe. Az Instagramot görgetve, a tökéletesebbnél tökéletesebb ünnepi posztokat látva könnyen érezheti úgy az ember, hogy a saját élete nem elég jó, nem elég boldog, egy „tökéletlen karácsonyhoz” pedig inkább nincs is kedve. Pedig fontos lenne észben tartani, hogy a közösségi média egy hamis képet sugároz, és a tökéletes harmóniában mosolygó arcok mögött minden esetben hús-vér, hétköznapi gondokkal küzdő emberek vannak.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!