A fülcimpa alakja jelezheti a szívbetegséget 40 éves kor alatt

2023. január 13.
Mutatjuk, hogy néz ki az az aprócska bemélyedés a fülcimpán, ami arra utalhat egy 40 év alatti embernél, hogy baj van a szívével.
  • A bemélyedés általában 45 fokos szögben húzódik végig a fülcimpán.
  • Több tanulmány is összefüggést talált a fülcimpán található barázda és a koronáriás szívbetegség között.
  • Az, hogy mennyire biztosan jelez szívbetegséget a fülcimpán húzódó barázda, más rizikótényezők meglététől, így például attól is függ, dohányzik-e az adott személy.

A fülcimpának azon a részén, ahol a fülbevaló is található, időnként megjelenik egy jól látható barázda, ami a koronáriás szívbetegség jele lehet. A mélyedés általában 45 fokos szögben húzódik végig ferdén a fülcimpán. Ezt nevezik Frank-jelnek is, arról az orvosról, aki először felfigyelt az összefüggésre az 1970-es években. 

A fülcimpán 45 fokos szögben megjelenő hosszanti barázda szívbetegségre utal

A fülcimpán 45 fokos szögben megjelenő hosszanti barázda szívbetegségre utal

Azt fontos kiemelni, hogy a fülcimpán megjelenő barázda nem mindig jelenti azt, hogy valakinek probléma van a szívével, ám ha ilyet észlelünk magunkon, érdemes elmennünk egy szűrővizsgálatra. 

Mekkora az esélye, hogy a fülcimpa barázdája szívbetegséget jelez?

Több kutatást is végeztek az elmúlt évtizedekben a témában azzal kapcsolatban, mennyire pontosan jelzi előre a fülcimpán lévő barázda a kardiopátiás szívbetegséget:

  • Egy nagy vizsgálatban több mint 500 holttest boncolása után megállapították, hogy a fülcimpán lévő barázda a 40 évnél fiatalabb elhunytak esetében 80 százalékban előre jelezte a kardiopátiás szívbetegséget.
  • Egy másik tanulmány szerint a fülcimpán húzódó barázda a kardiopátiás szívbetegség súlyosabbá válását, nagyobb kiterjedését is jelzi.
  • Egy friss kutatásban – melyben 241, akut stroke miatt kórházba került beteget vizsgáltak – az esetek 78,8 százalékánál felfedezték a ferdén húzódó barázdát a fülcimpán. 

Miért jelezheti a fülcimpa barázdája a szívbetegséget?

Számos elmélet született arra, mi lehet az összefüggés a kardiopátiás szívbetegség és a fülcimpán húzódó barázda között.

  1. A szívbetegség miatti nem megfelelő vérkeringés miatt alakul ki.
  2. Örökletes oka lehet a kardiopátiás szívbetegségnek, és ugyanahhoz a génhez kapcsolódhat a fülcimpán megjelenő barázda is.
  3. Az elasztin hiánya okozhatja, ami nemcsak a fülcimpa bőrének rugalmasságát adja, hanem az artériák faláét is. 
  4. Az elhízás jele is lehet a fülcimpán megjelenő barázda, az elhízásról pedig tudjuk, hogy növeli a szívbetegségek kockázatát.
  5. Minél idősebb valaki, annál gyakoribb, hogy megjelenik a fülcimpáján a ferde barázda, és a szívbetegségekre is nagyobb esélye van.

A fülcimpán megjelenő barázda nem feltétlenül jelenti azt, hogy kardiopátiás szívbetegségünk van, ám jelezheti, hogy abba a csoportba tartozunk, akiknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, különösen ha 40 évnél fiatalabbak vagyunk. Ezért nem árt rendszeres kardiológiai szűrésre járnunk. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!