Ez az edzésforma csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegség kockázatát is

2022. március 29.
A British Journal of Sports Medicine című orvosi szaklapban megjelent kutatás arra az eredményre jutott, hogy már heti harminc perc izomerősítő tréning 10-20 százalékkal csökkentheti az olyan betegségekben való halálozást, mint a rák vagy szívinfarktus.

Öt ország tizenhat tanulmányának eredményeit összegezte az átfogó kutatás, melyben 18–97 év közöttieket vizsgáltak. Mindegyik tanulmányban az izomerősítő tréning hatásait vizsgálták a felnőttek egészségére. A kutatók arra jutottak, hogy akár 10-20 százalékkal is csökkentheti már heti 30 perc súlyzós edzés a halálozás kockázatát.

sulyzo-edzes-betegseg-megelozes

A diabétesz esélyét 17 százalékkal csökkenti a heti fél óra erősítés, viszont ha legalább heti 60 percet súlyzós edzéssel töltünk, a jótékony hatások jelentősen megnőnek. Ennek hátterében az áll, hogy az izomszövet nagy szerepet játszik a cukor anyagcseréjében.

Az eredményekből az is kirajzolódott, hogy az izomerősítés bizonyos rákfajták – különösen a béldaganatok, vese-, húgyhólyag- és hasnyálmirigyrák – esetében akár 10 százalékkal is csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.

A tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megnézzék, milyen hatással van a szervezetre, ha az erősítést kardiomozgással kombinálják, mivel már az is bebizonyosodott, hogy az aerob mozgásformáknak, például a rendszeres gyaloglásnak, szintén rengeteg jótékony hatása van az egészségünkre.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!