Ezeket az új irányelveket kövesd, ha azt akarod, hogy egészséges maradjon a szíved

2022. november 24.
Azt eddig is tudtuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nagy része megelőzhető a megfelelő életmóddal. A szív egészségével foglalkozó amerikai egyesület (American Heart Association) most nyilvánosságra hozta az új irányelveket, melyekkel jelentősen csökkenthetjük például a stroke vagy az infarktus kialakulásának esélyét. Ezek között például az alvás fontossága is szerepel.
  • 34 másodpercenként meghal valaki szív- és érrendszeri betegségben Amerikában, pedig a szívbetegségek 90 százaléka megelőzhető lenne a szakemberek szerint megfelelő életmóddal.
  • Most először vették fel a szív egészségének irányelvei közé az alvás fontosságát.
  • Azt is kimondták, hogy a passzív dohányzás és az elektromos cigaretta is ugyanolyan káros a szívnek, mint a dohányzás.

A legtöbb ember számára valódi kihívást jelent úgy élni, hogy az jó legyen a szívének is. Tudatosság és következetesség szükséges hozzá, hiszen a rendszeres testmozgás, egészséges étkezés és a szűrővizsgálatok is szükségesek ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatot. 

A fejlett világ országaiban vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség – ide tartoznak a szívelégtelenség, szívinfarktus, stroke, szívritmuszavar és a szívbillentyű-problémák is. Amerikában 34 másodpercenként meghal valaki szív- és érrendszeri betegség miatt. Ez elég sokkoló szám, ám a szívbetegségek 90 százaléka megelőzhető lenne a szakemberek szerint. Az amerikai szív egészségével foglalkozó szövetség (American Heart Association) közzétette a legfrissebb, szív egészségének megőrzésére vonatkozó irányelveket.

A szívbetegségek megelőzésének új irányelvei között már az alvás fontossága is szerepel

A szívbetegségek megelőzésének új irányelvei között már az alvás fontossága is szerepel

Az alvás is bekerült az irányelvek közé 

Most először jelentették ki hivatalosan is, hogy az alvás elengedhetetlen az egészséges szívhez. A felnőtteknek 7-9 óra éjszakai alvásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően regenerálódjanak az erek és szövetek. A kutatások szerint az alvás azért is fontos, mert ha nem alszunk eleget, az növeli az elhízás esélyét, ami a szívbetegségek egyik legnagyobb kockázati tényezője.

A passzív dohányzás és elektromos cigaretta is hivatalos rizikófaktor

Azt eddig is tudtuk, hogy növeli mindkettő a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, ám most hivatalosan is kijelentették ezt. Nagyon fontos a dohányzásról való leszokás, de a passzív dohányzás és az elektromos cigaretta is veszélyes a szívünkre. Magyarországon a statisztikák szerint az óvodás korú gyermekek 29 százaléka passzív dohányos. Ez a dohányfüstnek való korai kitettség nemcsak a szívbetegségek, de bizonyos ráktípusok kockázatát is növeli.

Az egészséges életmód szerepe nagyobb, mint eddig gondolták

A dohányzásról való leszokás és az elegendő alvás mellett az irányelvek más, a szív számára jótékony életmódbeli tényezőket is felsorolnak: testmozgás, kiegyensúlyozott étrend, a szívünkkel kapcsolatos rizikótényezők (testsúly, diabétesz, koleszterinszint, vérnyomás) orvosi ellenőrzése.

Elsőre sokkoló lehet ennyi cél, de ha lépésről lépésre építjük be a különböző, szívünk számára fontos egészséges szokásokat, hamar eljuthatunk oda, hogy megtettünk mindent, amit lehet azért, hogy egészségesebb legyen a szívünk. Kezdjük napi 20 perc sétával hetente párszor, ami már önmagában 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!