Ha ezt elolvasod, ma estére minden fényt kikapcsolsz

2022. március 18.
Sokkal rosszabb fényforrások mellett aludni, mint azt korábban gondolták. Összefüggésbe hozható ugyanis a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásával is.

Az ágy alatt vagy a szekrényben lapuló szörnyeket lehet, hogy elriasztja, ám helyette más, valódi szörnyetegeket vonz be, ha égve hagyunk egy apró lámpást magunk mellett, míg alszunk. Jelentősen megnöveli ugyanis a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát egy friss kutatás eredményei szerint.

A fény fontos jelzés a belső óránk számára, irányítja az olyan biológiai folyamatokat, mint a hőháztartás és a hormonrendszer, összehangolja a belső folyamatainkat az éjszakákkal és nappalokkal. Egyre nő azoknak a tanulmányoknak a száma, melyekből az derül ki, miért is problémás, ha éjszakára égve hagyunk egy kislámpát a szobánkban, ahol alszunk. Összefüggésbe hozható nőknél az elhízással és a kettes típusú diabétesz kialakulásával, egy friss holland kutatás szerint pedig a nappali világosság és az éjszakai sötétség segíthet, hogy a szervezetünk megfelelően szabályozza a vércukorszintet. 

alvas-feny-ejszaka

Kis fény is árt

Most amerikai kutatók vizsgálták meg, hogy a mesterséges fényforrások milyen hatással vannak az ember szervezetére, ha éjszakánként világítanak mellettük. Azt figyelték meg, hogy a mind a szív- és érrendszer működésének, mind a cukorháztartásnak a szabályozása rosszabb, mintha sötétben aludna valaki. Ennek hátterében az állhat, hogy a test nem pihen teljesen, nem kapcsol ki tökéletesen, ha valahonnan fény szűrődik be éjszaka. „Az derült ki, hogy a fény, még a legcsekélyebb mennyiségben is, növeli az idegrendszer aktivitását, ami megemelkedett pulzusszámhoz és inzulinérzékenységhez vezet” – mondta dr. Phyllis Zee, a Northwestern Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a tanulmány társszerzője.

Az eredményeik szerint míg a melatonin hormon (az alvást segítő hormon) szintje hasonló volt mind az éjszakai fénnyel, mind a sötétben alvók esetében, azoknál, akik fény mellett aludtak, az inzulinszint és a pulzusszám magasabb volt. „Egyelőre csak egészséges embereket vizsgáltunk, így az további kutatások tárgya, vajon a felfedezéseink klinikai értelemben is érvényesek-e” – mondta dr. Zee. 

„A fény az egyik legerősebb jel a cirkadián ritmusunk számára, ezzel tartja a megfelelő ritmusban a fiziológiai és viselkedési folyamatainkat, metabolizmusunkat” – magyarázta dr. Jonathan Cerenaes, a svéd Uppsalai Egyetem professzora, akinek kutatócsapata korábban kimutatta, hogy különösen a kék fény képes megzavarni az anyagcserénket. „A lehető legjobban elsötétített helyiségben kellene aludnunk, különösen azoknak, akik váltott műszakban dolgoznak” – jelentette ki a professzor.

Miért olyan fontos a sötét?

„Bár a folyamatot a mai napig nem értjük még teljesen, minden témába vágó kutatás ugyanarra a következtetésre jut: a fény megzavarja a fiziológiai folyamatainkat alvás közben, ront az alvás minőségén, megakadályozza a mélyalvást, növeli a stresszhormon szintjét a szervezetben. Ezek együtt hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához” – jelentette ki az Oxford Egyetem alváskutató intézetének professzora, dr. Russel Foster, hozzátéve, hogy érdekes volna látnia, pontosan milyen hatással van az éjszakai fény a szervezetre, összeadódnak-e a metabolikus hatások vagy elhalványulnak idővel. Az is elképzelhető, hogy valaki hozzászokik idővel egy bizonyos mennyiségű éjszakai fényhez, vetette fel a professzor.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash