Éjjeli bagoly vagy? Rossz hírünk van a szívednek!

2022. szeptember 25.
Az éjjeli bagoly típusú embereknél – akik későn fekszenek le aludni – sokkal nagyobb az esély a szívbetegség és a kettes típusú diabétesz kialakulására egy friss kutatás eredményei szerint.
  • Ha aktívabbak vagyunk reggel, egészségesebb az anyagcserénk egy friss kutatás szerint.
  • Az éjjeli baglyok kevesebb zsírt égetnek és hajlamosabbak az inzulinrezisztencia kialakulására, mint a pacsirták.
  • További kutatásokból azt feltételezik, hogy a krónikus betegségek kockázata a test alvás-ébrenlét ciklusával függ össze.

Ha szeretünk sokáig fent maradni este, nagyban nehezítjük a saját szervezetünk dolgát a zsírégetéssel, ráadásul növeli a kettes típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Ezzel szemben a pacsirta típusú emberek – akik sokkal aktívabbak reggel – több zsírt égetnek el és szervezetük inzulinérzékenysége is magasabb, mint az éjjeli baglyoké, derült ki az Experimental Physiology című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból. 

ejjeli-bagoly-szivbetegseg

Az éjjeli baglyok anyagcseréjének kifejezetten árt, hogy későn fekszenek le aludni.

Pacsirták kontra éjjeli baglyok

A Rutgers Egyetem és a Virginia Állami Egyetem tudósainak közös vizsgálatában 51 résztvevő adatait elemezték. Mindegyikük mozgásszegény életmódot folytatott, metabolikus szindrómával, magas vérnyomással és vércukorszinttel küzdött. Egy héten át, mialatt ellenőrzött étrendet kellett folytatniuk és meghatározott módon edzeniük kellett, a tudósok megfigyelték az önként jelentkezőket. 

Két típusra osztották a résztvevőket az alvási szokásaik és napirendjük szerint. A pacsirták korán keltek, míg az éjjeli baglyok inkább este és éjszaka voltak aktívak. Ezután összehasonlították az anyagcsere egészségére utaló jeleket mindkét csoportnál: az inzulinérzékenységet, a szénhidrátok vagy a zsír felhasználását pihenés, nagy és közepes intenzitású testmozgás közben. 

Cirkadián ritmus és kronotípus

A tudósok megfigyelték, hogy a pacsirta típusú emberek több zsírt égettek el akkor is, ha pihentek – és sportolás közben is. Emellett inzulinérzékenységük is magasabb volt. Ezzel szemben az éjjeli baglyok szénhidrátból fedezték szervezetük energiaszükségletét zsír helyett és az inzulinrezisztenciára is hajlamosabbak voltak. Ez a kettő együtt jelentősen növeli a kettes típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. 

Az eredmények arra utalnak, hogy a cirkadián ritmusnak nagyobb szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében, mint gondoltuk – mondta dr. Steven Malin, a Rutgers Egyetem kineziológia és metabolzimus professzora, a tanulmány rangidős szerzője. – A zsíranyagcserében megfigyelhető különbségek az éjjeli baglyok és a pacsirták között azt mutatják, hogy a cirkadián ritmus hatással van arra, hogyan használja fel a szervezetünk az inzulint. Mivel a kronotípus az anyagcserénkre és a hormonháztartásunkra is kihat, így ezt is figyelembe kell venni az embereknél mint kockázati tényezőt.” A tudósok további kutatásokat terveznek azzal kapcsolatban, hogyan lehet a kronotípus alapján hatásosabb megelőző módszereket kidolgozni. 

Mi lehet a magyarázat?

Az sem tisztázott egyelőre, vajon mi lehet a különbség az éjjeli baglyok és a pacsirták anyagcseréje között. Az egyik feltételezés szerint az is befolyásolhatja az eredményeket, hogy minden résztvevőnek a kora reggeli órákban kellett érkeznie a laboratóriumba a vizsgálatokra, így ez megzavarta az éjjeli baglyok természetes alvásciklusát. Egy másik elmélet szerint a pacsirta kronotípusú emberek általánosságban jobb erőnléttel rendelkeznek. 

A további kutatások ezekre deríthetnek fényt, illetve meghatározhatják, mi a legjobb és legegészségesebb napi rutin az ember számára, akár korán kelő, akár későn fekvő.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!