Minden szülő rémálma a TikTok önbántalmazásról készült tanulmányának eredménye

2023. január 17.
A videomegosztó közösségi oldal tartalmainak elemzése nyomán kiderült, hogy a TikTok videóajánlója tulajdonképpen népszerűsíti a tinik körében az önbántalmazást és az étkezési zavarokat.
  • Elvileg megtiltotta a TikTok az önbántalmazással, öngyilkossággal kapcsolatos videók feltöltését.
  • A videómegosztó oldalon mégis átlagosan 8 másodpercenként kerül a felhasználók elé olyan videó, ami önbántalmazást, öngyilkosságot, étkezési zavarokat népszerűsít.
  • Ami még rémisztőbb, hogy a 18 év alatti felhasználók ajánlóiban sokkal többször jelennek meg a veszélyes videók, mint a felnőttekében.

A TikTok ajánló algoritmusa másodpercekkel azelőtt a tinik elé tolja az önbántalmazásról és étkezési zavarokról szóló tartalmakat, hogy a tizenévesek jelezhetnék, érdekli-e őket az adott téma, derült ki a Center for Countering Digital Hate (CCDH) nevű szervezet nemzetközi kutatásából.

Az eredményeik szerint a TikTokon található videók a veszélyes diétákat is népszerűsítik az önbántalmazáson kívül, illetve az öngyilkosságot is romantizálják. Ezek a tartalmak akkor is odakerülnek a tinik ajánlói közé, ha 18 év alattiként regisztráltak az oldalra. 

8 másodpercenként jön a TikTokon egy veszélyes videó

Egy sima felhasználói fiók esetén az öngyilkosságról szóló tartalmat nagyjából három másodpercig mutatta a TikTok algoritmusa, az étkezési zavarokról szóló ajánló 8 másodpercenként bukkan fel a felhasználók előtt. 

„Az eredmény minden szülő rémálma – mondta Imran Ahmed, a CCDH vezetője. – A fiatalok hírfolyamát veszélyes, felkavaró tartalmakkal bombázzák, melyek hatása összeadódik, és negatívan befolyásolja a tinik fizikai és lelki egészségét.”

A testképpel kapcsolatos tartalmak a legveszélyesebbek a kutatók szerint. Már a 13 éveseknek is fogyókúrás italokat és hasi zsírleszívást, plasztikai műtéteket reklámoz a TikTok. Az egyik animáció például úgy kezdődik, hogy egy hang azt mondja: „érted éheztetem magam”. Több mint 100 ezren lájkolták. Átlagosan 206 másodpercenként (3-4 percenként) kerül a felhasználók elé önbántalmazással vagy étkezési zavarokkal kapcsolatos videó. 

A tinik elé gyakrabban dob öngyilkosságról szóló tartalmat a TikTok

Az is kiderült, hogy háromszor olyan gyakran kerül testképpel, mentális egészséggel és étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalom a sebezhetőbb felhasználók elé. 12-szer gyakrabban ajánl nekik a TikTok önbántalmazással, öngyilkossággal kapcsolatos videókat. Konkrétan az öngyilkosság vagy önbántalmazás elkövetésének módját taglaló, ajánló tartalmak is a sebezhetőbb felhasználók elé kerülnek. 27 másodpercenként jelennek meg a szorongással, belső bizonytalansággal és mentális egészséggel kapcsolatos videók között. 

A TikToknak több mint 1 milliárd felhasználója van világszerte. Az oldal elvileg megtiltotta az olyan tartalmak feltöltését, melyek az öngyilkosságot, önbántalmazást népszerűsítik, valamint az egészségtelen étkezési szokásokkal, étkezési zavarokkal, fogyókúrákkal kapcsolatos reklámokat is.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash