Így lehet tényleg rendíthetetlen önbizalmad

2022. május 11.
Vajon hogyan lehet valódi önbizalomra szert tenni? Nem csak egy ideig-óráig tartó jó érzésre, hanem egy valódi, szilárd magabiztosságra, amiből semmilyen külső körülmény nem tud minket kibillenteni? Nagy Anikó pszichológus és coach elárulja a választ.

Az előző bejegyzésemben az „elég jó”-ság titkáról írtam. Arra jutottunk, hogy ha „elég jó”-nak akarod érezni magad, ahhoz az kell, hogy felismerd és elfogadd a saját felmerülő érzéseidet. Ne harcolj ellenük, ne minősítsd őket, hanem egyszerűen csak vedd szemügyre őket, mint egy semleges megfigyelő. Amikor felbukkannak, fordulj feléjük szeretettel, és engedd meg nekik, hogy ott legyenek benned, és hogy átfolyjanak rajtad.

onbizalom-szilard-magabiztos-erzesek-pszichologia

Az érzések olyanok, mint a tenger hullámai. Jönnek-mennek. Felbukkannak, majd eltűnnek. Néhányuk egy pillanat alatt átmegy rajtunk, mások hosszasan velünk maradnak. Ne ijedj meg tőlük. Ne próbáld elnyomni őket. Nem az a céljuk, hogy bosszantsanak téged. Ezek egyszerűen csak fontos jelzések a bensőnkből, a lelki folyamatainkról.

A valódi önbizalom viszont nem olyan hullámzó, mint a víz felszíne, hanem olyan nyugodt, mint a tenger mélye. De vajon hogyan lehet erre a mély nyugalomra és stabil bizalomra szert tenni?

Példaként nézzünk most egy gyakori szituációt. Gondolj egy olyan helyzetre, amikor úgy érzed, hogy mások jobban teljesítenek nálad egy számodra fontos területen. Mit érzel pontosan? Bizonytalanságot? Szorongást? Irigységet? Úgy érzed, alulmaradtál? Legszívesebben elbújnál a világ elől? Vagy esetleg valamilyen belső kényszert érzel arra, hogy bebizonyítsd, hogy ezt te is meg tudod csinálni? Igyekszel ultramagabiztosan viselkedni, hogy a többiek elismerjenek, miközben mélyen belül feszít a bizonytalanság és a „nem vagyok elég jó” gondolata?

Csak hogy tudd: ezek az érzések teljesen rendben vannak. Ezek mind normális és egészséges emberi érzések. Nincs semmi baj velük, és veled sem. Én most arra szeretnélek biztatni téged, hogy igazán érezd át és éld meg az érzéseidet, de ne azonosítsd magad velük. Az érzéseid ugyanis nem te vagy.

Az érzés csak energia: jön és megy. És minél inkább engeded, hogy egy érzés teljesen jelen legyen Benned, annál gyorsabban „átmegy” rajtad. Mint egy hullám a tenger felszínén. Alatta pedig ott van egy mélyebb, békésebb lelkiállapot, a „minden rendben van” érzése. Ha így teszel, akkor nem fognak elsodorni az érzések, amikor legközelebb megjelennek. Azaz nem próbálod majd görcsösen megszerezni a párkapcsolatot / állást / mások elismerését csak azért, hogy egy kicsit jobban érezd magad, és hogy az egód pozitívan jöjjön ki a másokkal való összehasonlításból. Egyszerűen csak kapcsolódsz a saját lelked mélyéhez, ahol minden rendben van. „Na jó, de mégis hogyan csináljam ezt?”

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!