Magabiztos felszín helyett mély, belső önbizalom – így érheted el!

2022. augusztus 17.
Már elkezdted gyakorolni a magabiztos viselkedést, de mélyen belül továbbra is ott motoszkál benned egy csomó félelem és aggódás, amik valamiért nem akarnak eltűnni. Mit lehet ilyenkor tenni? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus elárulja a választ.

Az előző bejegyzésemben megosztottam 7+1 tippet, amelyek azonnal képesek emelni az önbizalmadat. Ezek a tippek az önbizalom felszíni rétegére hatnak, ami természetesen ugyanúgy fontos, mint a mélyebb szintek, hiszen ezek a rétegek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz és hatnak egymásra. Most viszont nézzünk meg 7+1 olyan gyakorlatot, amelyek az önbizalom mélyebb rétegeit célozzák meg, azaz nem a viselkedést és a megjelenést, hanem az életstílusodat és az életcéljaidat.

belso-magabiztossag-onbizalom-coach

1. Csináld gyakrabban azt, amiben jó vagy!

Gyűjtsd össze, mik azok a dolgok, amikben jó vagy, és egyszerűen csináld őket gyakrabban! Ha például jól táncolsz, táncolj többet! Ha jól megy a szervezés, akkor vállald el bizonyos események megszervezését! Ha jó vagy mások megértésében és megnyugtatásában, akkor beszélgess többet emberekkel – a munkahelyen, az iskolában, a boltban, akárhol! De lehet, hogy a főzésben vagy jó vagy a rajzolásban, vagy akár az idegen nyelvek tanulásában, a lényeg, hogy csináld többször ezeket a dolgokat! Minél többet csinálod őket, annál jobb leszel bennük, és minél jobb vagy bennük, annál szívesebben és annál gyakrabban csinálod majd őket.

2.  Legyen egy konkrét célod, és tegyél érte valamit minden nap!

Mi az, amit el akarsz érni az életben? Mire vágysz, mit szeretnél igazán megvalósítani? És mit kell ahhoz tenned, hogy ez meg is valósuljon? Ne ijesszen meg az, ha ez a cél most még nagyon távolinak tűnik. Minden nagy utazás egy kis lépéssel kezdődik. Írd össze, hogy pontosan miket kell tenned ahhoz, hogy elérd ezt a célt, majd bontsd le ezeket a dolgokat egészen apró lépésekre, és illeszd be ezeket a kis lépéseket a mindennapi teendőid közé. Azaz minden nap tegyél valamit azért, hogy egy lépéssel közelebb kerülj a célodhoz.

3. Próbálj ki új dolgokat!

Természetesen nem ön- és közveszélyes dolgokra gondolok. Egyszerűen csak vigyél egy kis változatosságot az életedbe. Utazz el egy új helyre, iratkozz be egy új tanfolyamra, kóstolj meg új ételeket és italokat! Menj be egy olyan helyre, ahol még nem voltál, ismerj meg új embereket, vagy éppen beszélgess el egy olyan ismerősöddel, akivel még sosem beszélgettél egy jót, úgy igazán mélyen. A lényeg, hogy csinálj valami újat, amit eddig még nem csináltál! Ez amellett, hogy felfrissít majd, egy olyan oldaladat is a felszínre hozhatja, amelyet most nem használsz, sőt talán nem is tudsz róla, hogy létezik.

4. Légy hű az értékeidhez!

A célkitűzések és az új dolgok kipróbálása mellett mindvégig maradj hű a számodra legfontosabb értékekhez. Ne add fel őket egy izgalmasnak tűnő élmény kedvéért – ez rombolná az önbizalmadat. Az az ideális, ha a fő célod, a mindennapi tevékenységeid és az új dolgok is, amiket kipróbálsz, összhangban vannak az értékrendeddel. Hidd el, még így is tengernyi opció közül válogathatsz.

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!