Gyakorold ezeket, hogy elégedettebb lehess önmagaddal

2022. szeptember 01.
Lelki béke, belső elégedettség, békében lenni önmagunkkal. Manapság rengeteget dobálózunk ilyesmikkel, de vajon hogyan lehetünk valóban elégedettebbek saját magunkkal? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus most ebben segít.

Az előző két bejegyzésemben végigvettük, hogy mit tudunk tenni azért, hogy erősítsük az önbizalmunkat és emeljük az önbecsülésünket. Megnéztünk 7+1 módszert az önbizalom felszíni rétegének erősítésére, és végigvettünk néhány további módot az önbizalom mélyebb rétegeinek erősítésére.

Ha rendszeresen gyakorlod ezeket a módszereket, idővel érezni fogod, hogy valami megváltozik benned, és hogy szép lassan a mindennapi gondolataid és érzéseid is kezdenek átrendeződni egy örömtelibb és békésebb irányba.

Viszont felmerülhet a kérdés: „rendben van, elkezdtem gyakorolni ezeket a tippeket, és kezdem is már érezni a pozitív változást, de úgy érzem, hogy még mindig nem érkeztem meg a lelki béke állapotába. Még mindig vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban vagy magam körül, és hiába próbálom, nem tudok rajtuk változtatni. Ráadásul úgy érzem, hogy egy csomó elvárásnak sem tudok megfelelni. Szóval még mindig nem vagyok teljesen elégedett magammal. Ezzel mit tudok kezdeni?”

A kérdés jogos. Ezért most olyan tippeket nézünk végig, amik abban segítenek, hogy valóban elégedett legyél önmagaddal és az életeddel.

onbizalom-belso-elegedettseg-lelek-psziche

1. Szeresd önmagadat!

Kezdjük mindjárt a legnehezebbel. Legalábbis sok ember számára ez a mondat egy igazi mumus. „Jaj, ne gyere már te is ezzel! Szeressem magamat, aha, köszi. De mégis HOGYAN, mikor valójában nem is szeretem magamat?”

Tisztázzunk valamit. A szeretet alatt itt most nem magát az érzést értem. Nem arra kérlek, hogy érezz bizonyos szentimentális érzéseket önmagad felé. Az érzéseket nem lehet erőltetni. Főleg azért nem, mert az érzések mindig reakciók, mindig követnek valamit – általában egy gondolatot vagy egy testi érzékletet. Úgyhogy mi most nem magával a „reakcióval” foglalkozunk, hanem azzal, amire az érzések reagálnak: a gondolatokkal és a tettekkel.

Tehát szeresd magadat úgy, hogy:

– gondolj pozitív, szeretetteljes dolgokat magadról,
– mondj pozitív, szeretetteljes dolgokat magadnak és magadról,
– bánj magaddal kedvesen és szeretetteljesen!

Azaz beszélj úgy magadhoz és bánj úgy magaddal, ahogyan a legjobb barátoddal tennéd. A legjobb barátodnak mondanál sértő durvaságokat? Becsmérelnéd a külsejét vagy a tulajdonságait? Ostoroznád őt azért, ha hibázott, vagy ha véletlenül elszúrt valamit? Ugye nem tennél vele ilyet? Hát, akkor magaddal se tedd. Ehelyett inkább beszélj és bánj magaddal kedvesen, megértően és elfogadóan. Az érzéseid pedig reagálni fognak erre a szeretetteljes bánásmódra.

2. Ne törekedj a tökéletességre, inkább gyakorold az önelfogadást!

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Gondolj ismét a legjobb barátodra. Vajon azért szereted őt, mert ő tökéletes? Dehogyis! Azért szereted őt, aki ő maga. Magát az embert szereted, a személyiségét, a kedves társaságát, a hibáit pedig szeretettel elfogadod a „csomaggal” együtt. Ugyanezt a nagylelkű, nagyvonalú hozzáállást gyakorold önmagaddal szemben is. Ha nem megy elsőre, akkor térj vissza az 1. ponthoz, és egyszerűen csak bánj magaddal szeretetteljesen. Rendszeres gyakorlással idővel az önelfogadás is egyre jobban fog menni.

3. Dicsérj többet és kritizálj kevesebbet – főképp magadat!

A fejedben zajló, önmagaddal folytatott belső párbeszéd nagyon fontos. Erről is beszéltünk már a korábbi bejegyzésekben, például itt is. A belső és külső párbeszédek fontos részei a dicséretek. Nagyon hasznosak, hiszen egyszerre erősítik az önbizalmat és a személyek közötti kapcsolatot is. Gondolj bele: mindenki vágyik a dicséretekre, de ha soha senki nem dicsér meg másokat, akkor kitől fog bárki is dicséretet kapni? Ne várj másokra, legyél te az a személy, aki elkezdi ezt a láncot.

Lehet, hogy az az ember, aki olyan mufurc arccal áll ott előtted vagy ül melletted, aznap még egyetlen kedves szót sem hallott senkitől. Lehet, hogy már napok, sőt évek óta nem dicsérte meg őt senki. Biztosan jólesne neki egy-két kedves dicsérő szó. Bár az is lehet, hogy zavarba jön majd tőle, vagy esetleg rosszat feltételez rólad, annyira szokatlan lesz számára az, hogy megdicséri őt valaki. Nem baj, ez téged ne tántorítson el attól, hogy folytasd a kedvességet és a dicséretek osztogatását. És ugyanezt tedd meg magaddal is: ha valamit jól csináltál, valami szépet alkottál, nyugodtan veregesd meg a saját válladat érte.

4. Légy önzetlen: adj és segíts másoknak!

Ne csak saját magaddal foglalkozz, figyelj másokra is! Kik élnek a közvetlen környezetedben? Mi fáj nekik? Mire lenne szükségük? Mi esne jól nekik? Vedd észre a hiányaikat, és segíts nekik betölteni őket! Meglátod, hálásak lesznek érte!

Segíteni mindenütt lehet, egészen apró dolgokban is. Segíthetsz egy idős embernek átkelni az úton, vagy átadhatod neki a helyedet a buszon. Segíthetsz egy diáknak a tanulásban, a szomszédodnak a cipekedésben vagy a gyerekfelvigyázásban. De akár vállalhatsz önkéntes munkát is valamelyik szervezetnél. Amikor másoknak segítesz, olyan mély örömet és békét tapasztalhatsz meg, amilyet csupán önmagad körül forogva sosem tudtál volna. Nem arra születtünk, hogy folyton magunkkal foglalkozzunk, hanem hogy egymást segítsük.

És ehhez nem kell az sem, hogy a másik ember látványosan kifejezze neked a háláját. Lehet, hogy nem mond majd semmit, sőt lehet, hogy durván elutasítja majd a segítségedet. Nem baj. Ne azért adj másoknak, hogy valamit kapj tőlük cserébe, hanem azért, mert ilyen ember vagy: nagylelkű és adakozó.

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!