Árt a gyereknek a „szomorú bézs baba” trend?

2023. február 07.
Sad Beige Baby a neve angolul annak a trendnek, amit magyarul szomorú bézs baba lakberendezési és dizájn irányzatnak nevezhetünk. Mindenki látta, egy ponton mindenki álmodozik róla, mert kétségtelenül van valami végtelenül megnyugtató egy olyan gyerekszobában, ahol a bézs különböző árnyalatai uralkodnak. De a legújabb kutatások szerint nem feltétlenül tesz jót a babának, ha ilyen ingerszegény környezetben tölti élete első hónapjait, éveit.
A sad beige baby (szomorú bézs baba) trend évek óta tartja magát a lakásdekorációban a gyerekszobák berendezésénél.
  • A sad beige baby (szomorú bézs baba) trend évek óta tartja magát a lakásdekorációban a gyerekszobák berendezésénél.
  • A hagyományos pasztell babaszíneket még tovább tompítva csak krém-, homok- és csontszínű bútorok, textilek és dekorációk találhatók a sad beige baby esztétikával operáló gyerekszobákban.
  • Sokan vitatják, hogy jó hatással van-e a babák fejlődésére az ingerszegény környezet, a színek hiánya.

A lakberendezésben jönnek-mennek a trendek. A babaszobáknál és babaruháknál azonban régóta slágernek számít a szomorú bézs baba esztétika, azaz a sad beige baby lakásdekorációs trend. 

A hagyományos pasztellszíneket váltotta fel pár évvel ezelőtt a még visszafogottabb árnyalatokkal, csupán bézs, krém-, homok- és csontszínnel játszó gyerekruha- és gyerekszobadivat. Mára azonban kialakult egy népes ellentábora is ennek a lakásdekorációs (és ruhatrend) irányzatnak. A szülők egy részének nemcsak elege van a színek hiányából, de aggódnak is, hogy a monoton és visszafogott esztétikum esetleg árt is a babák fejlődésének.

„A babák nagyon sokat tanulnak a színekből. A fejlődésükhöz szükség van arra, hogy lássanak színeket – fejezte ki aggodalmát egy Ayah Khalifeh nevű twitterező. Ez a lakásdekorációs trend és ezek az anyák a közösségi oldalakon a monoton babaszobákkal és semmilyen játékokkal megőrjítenek. Nem kell, hogy minden passzoljon a közösségi oldalak által elvárt stílusba.”

Egy másik felhasználó egyetértett a felvetéssel, és hozzátette: „ez a semmilyen babadivat aktívan a babák agyának fejlődése ellen dolgozik, mert hiányzik a kontraszt és a színek a környezetből”.

Nem csak ez a két twitterező kérdőjelezi meg a bézs gyerekszoba, babaruha- és gyerekjátéktrendet. Viszont ami még fontosabb és lényegesebb, arról egyelőre nem esett szó: mi a véleménye a szakértőknek, árt a gyerekeknek a szomorú bézs baba látványvilág?

Árt vagy sem a szomorú bézs baba látványvilág a gyerekeknek?

„Nincs olyan szín, ami rossz lenne egy babának. Az tény azonban, hogy vannak olyan árnyalatok, amik kifejezetten jótékony hatásúak – mondta Dr. Jody LeVos, fejlődéspszichológus, a gyermekek kognitív fejlődésének szakértője. Például a kisgyerekek jobban vonzódnak a nagy kontrasztú színekhez és a színes foltokhoz. Ennek oka, hogy egyszerűen ezeket a színkombinációkat könnyebben érzékeli a szem fókusza a fejlődés kezdeti szakaszában.”

Az Amerikai Szemorvosok Társaságának információi szerint a babák látása elég homályos a születéskor. Az arcuktól 20-25 centiméterre lévő tárgyakra tudnak fókuszálni. A jó színlátás nagyjából 5-8 hónapos kor között alakul ki. Addig a szemük a kontrasztos mintákat vagy színeket, mint a fekete-fehér, érzékeli legjobban, mivel ezt könnyebb látni. A visszafogott, semleges színekkel berendezett babaszobát egy teljesen összemosódott világként érzékelik a kicsik. 

A sad beige baby (szomorú bézs baba) trend évek óta tartja magát a lakásdekorációban a gyerekszobák berendezésénél.

A sad beige baby (szomorú bézs baba) trend évek óta tartja magát a lakásdekorációban a gyerekszobák berendezésénél.

„A bézs színű játék nem veszélyes vagy káros. Az élénk színű, fekete-fehér kontrasztos mintájú anyag viszont kifejezetten érdekes a babáknak” – foglalta össze Dr. LeVos. És amikor a pár hónapos babának sikerül ráfókuszálni valamire, az agyuk rengeteget tanul belőle. Ez egy csupa bézs babaszobában szinte lehetetlen, ami valóban szomorú.

A színek stimulálják a babák agyfejlődését?

„Az erős ingert jelentő, stimuláló színek segíthetik a babák agyának fejlődését, segítik a világ megértését, megtanulását számukra – mondta Dr. Harvey Karp gyermekorvos. Az élénk színek, kontrasztos játékok és könyvek stimulálják a kicsik látóidegének fejlődését. De a fókusz és figyelem fejlődését, egyáltalán a látást is fejlesztik, illetve a kíváncsiságukat ébren tartják.” A szakemberek azonban abban egyetértenek, hogy a jótékony hatások inkább a kontrasztoknak és mintáknak köszönhetők, nem egy kifejezett színnek vagy színcsoportnak. 

„Ha a babát kontrasztos színű és mintájú dolgokkal vesszük körül, az segíti a fókusz fejlődését és erősíti a látásukat. Ez mind hatással van az agyuk fejlődésére – folytatta Dr. Karp. Gondoljunk csak bele: amikor egy játékot vagy könyvet adunk a gyerekünk kezébe, amiben színek, kontrasztos rajzok vannak, azt nagyjából élesen látják. Sokkal több lehetőségük van a tanulásra és felfedezésre, mintha egy elmosódott, bézs világ venné körül őket.”

A kontrasztos és erős színű játékok segítik a babák látásának fejlődését

A kontrasztos és erős színű játékok segítik a babák látásának fejlődését

Ezzel Dr. LeVos is egyetért. „Minél több fekete-fehér formát, mintát és tárgyat lát egy baba, annál több inger éri az agyat, annál jobban fejlődik a látásuk. Ezeknek nem kell kifejezetten játékoknak lenniük. Az otthonunkban rengeteg olyan dolog van, ami egy baba számára pont ezt a célt szolgálja. Egy sötét ajtókeret a fehér fal mellett. A padlón az a hely, ahol a sötét színű parketta találkozik a világos szőnyeggel. Vagy egy élénk színű játék egy világos takarón.”

A nagy kontrasztú színek nem jelentik azt, hogy teljesen le kellene mondanunk a visszafogott, semleges tónusokról a babaszobában vagy a fejlesztő játékoknál. Sőt, ezek a szomorkásnak, unalmasnak titulált színek szintén fontosak az agy fejlődése szempontjából. Ezek lehetőséget adnak az agynak a megpihenésre a rengeteg inger között, ami szintén elengedhetetlenül szükséges. „A rengeteg inger, hang, szín és mozgás nagyon kimerítő mentálisan a kisbabák számára. Ha vannak ingerszegény időszakok, a kisbabák feltöltődnek az újabb izgalmas történések előtt” – mondta Dr. Karp. 

A bézs tehát nem mindig szomorú és rossz

Akár bézs babaszobát, akár élénk színű szivárványbirodalmat álmodtunk a kisbabánknak, a lényeg az egyensúlyon van és azon, hogy mindig legyen több választási és változtatási lehetőség. 

„A gyerekek számára a legjobb a kiegyensúlyozott étrend a színekben is – mondta Dr. Karp. Szuper játszani a bézs és semleges színű játékokkal. Egészen addig, míg kínálunk a gyerekeknek élénk és erős kontrasztokat felvonultató könyveket, játékokat is.”

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images