5 óra alvás a kritikus határ az egészségünk számára

2022. október 21.
Végre sikerült megállapítani egészen pontosan, hány óra alvásra van minimum szüksége az embernek ahhoz, hogy még ne ártson az egészségének. Kiderült, hogy legalább 5 órát kell aludnunk ahhoz, hogy az ötvenes éveinkre ne alakuljanak ki krónikus egészségügyi problémáink.
  • Aki rendszeresen 5 órát vagy annál kevesebbet alszik, annak 50 éves kora körül harminc százalékkal nagyobb esélye van rá, hogy krónikus egészségügyi problémái legyenek, mint annak, aki legalább 7 órákat alszik.
  • A kevés alvás az ötvenes éveinkben növeli a halálozás kockázatát is, ez összefüggésben van a krónikus egészségügyi problémákkal is.
  • A betegségek megzavarhatják az alvást, ám a rossz alvásminőség és a nem elegendő alvás önmagában is növeli a betegségek kockázatát.

Tudományos bizonyítékaink vannak, hogy az alvás pihenteti, helyreállítja és megújítja a testet és a lelket. Ám eddig azt nem tudtuk, egészen pontosan mennyi alvásra van szükségünk, mennyi az a minimum, amennyit feltétlenül aludnunk kell ahhoz, hogy ne betegedjünk meg. A PLoS Medicine tanulmánya ebből a szempontból hiánypótló. Ebben körülbelül nyolcezer ember alvási szokásait monitorozták.

Kikérdezték a kutatásban részt vevőket, hány órát alszanak átlagosan egy nap, illetve csuklóra rögzíthető órával mérték az alvásmintázatukat. Feltérképezték az önkéntesek egészségügyi állapotát, ellenőrizték, milyen krónikus betegségekben szenvednek, beleértve a diabéteszt, rákot és szívproblémákat. Két évtizeden keresztül követték a kutatásban részt vevőket. 

5-ora-alvas

5 óra az az alvásmennyiség, aminél kevesebb már komoly egészségügyi következményekkel járhat

A nyolcezer ember húsz évnyi alvással kapcsolatos adatának elemzéséből kirajzolódott, hogy alapvetően helyes a napi 7-8 óra alvás ajánlása. A University College London és a Paris Cité University közös kutatásából az is kiderült, hogy 5 óra alvásnál van az a határ, aminél ha kevesebbet alszanak az emberek, jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye. 

Miért alszunk?

A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, miért elengedhetetlenül fontos az ember számára az alvás. Amit biztosan tudnak, hogy az alvás segíti az agy működését, a memória információfeldolgozását és a jó közérzethez, a koncentrációhoz és az anyagcsere működéséhez is elengedhetetlen. Az alvás teszi lehetővé az agyunk számára, hogy megszabaduljon a felesleges információktól.

Tippek a jó alvásért

  1. Fáradjunk el napközben mind fizikailag, mind szellemileg, ám ahogy közeledik a lefekvés ideje, lassuljunk le, csökkentsük az aktivitást.
  2. Kerüljük a hosszú délutáni alvást.
  3. Alakítsunk ki stabil és fenntartható esti és éjszakai rutint, a hálószobánk támogassa megfelelően az éjszakai pihenést, zárjuk ki a zavaró tényezőket, például az okostelefont a hálószobánkból.
  4. Délután és este már ne fogyasszunk koffeintartalmú italt vagy alkoholt.
  5. Ha nem tudunk elaludni, ne erőltessük. Keljünk fel, végezzünk valamilyen megnyugtató, ellazító tevékenységet, például olvassunk, és ha elálmosodtunk, akkor feküdjünk vissza az ágyba.
  6. Ha váltott műszakban dolgozunk, próbáljunk aludni egy rövidet az első éjszakai műszak előtt, hogy meglegyen az átmenet. Majd amikor áttérünk a nappalos műszakra, csak egy rövidet aludjunk az éjszaka után, és inkább feküdjünk le korán azon az estén.
  7. A légzőgyakorlatok segíthetik a nyugodt és gyors elalvást.

Forrás: BBC Fotó: Getty Images

Olvass tovább!