Ezzel rontjuk el már reggel az éjszakai alvásunkat

2022. június 13.
Nem is gondolnánk, mekkora hatással van az ébredés az esti elalvásra. Mutatjuk, mi az az öt dolog, amit mindenképp kerülnünk kellene a reggeli rutinban, ha éjszaka jól akarunk aludni.

Az elegendő és megfelelő minőségű alvás kritikus fontosságú a testi-lelki jóllétünk szempontjából. Nagyjából még azt is tudjuk, mit kellene tennünk, hogy jól aludjunk, mégis nagyon sokan vagyunk, akiknek nem megy. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a nyugati társadalmakban 3-ból 1 ember biztosan nem alszik jól vagy nem eleget éjszakánként. Ebben számtalan tényező szerepet játszik, a munka és a család időbeosztása eleve megszabja, hogyan és mennyit aludhatunk. Ám vannak olyan tényezők, melyekre igenis van ráhatásunk, mégis már reggel elkövetjük azokat a hibákat, amikkel az esti elalvást, és zavartalan éjszakai pihenést, szabotáljuk.

reggel-rutin-alvas-rossz-hatas

1. Túl sok koffeint iszunk.

Nyilvánvaló? Igen. Mégis rutinszerűen sokkal több koffeint viszünk be a szervezetünkbe reggel, mint amennyi indokolt lenne. A legtöbb egészséges felnőtt nagyjából 400 milligramm koffeint fogyaszthat naponta. Ez körülbelül 4 csésze kávét jelent. 

A koffein hatása 15 perc után érződik, a csúcson egy óra múlva lesz. Viszont még hat órával az elfogyasztása után is ott van a testünkben: a koffeinnek tíz órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen kiürüljön a véráramunkból. Ez azt jelenti tehát, hogy a reggelihez megivott kávé még a vacsoránál is érezteti hatását. Arról nem is beszélve, hogy aki különösen érzékeny a koffeinre, annak már sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy megzavarja az alvását.

2. Minden nap teljesen más időpontban kelünk.

Csábítóan hangzik egyszer-egyszer tovább aludni, ám a hatása az alvásmintázatunkra annál rosszabb. Az alvásszakértők szerint, függetlenül attól, hogy hétvége van vagy sem, minden nap ugyanakkor kellene kelnünk ahhoz, hogy megmaradjon a cirkadián ritmusunk egyensúlya.

Ez nem azt jelenti, hogy ha valami miatt épp nagy alvásdeficitben vagyunk, akkor ne aludhatnánk ki magunkat végre hétvégén, de a szakértők azt javasolják, ne csináljunk rendszert belőle.

3. Nem vagyunk eleget a napfényen.

Az alvást a cirkadián ritmus szabályozza, ami a nap ciklusához igazodik. A szervezetünk a lefekvés előtti két órában, az éjszaka folyamán egészen az ébredésünk előtti egy óráig a legérzékenyebb a fényre. Ha ilyenkor fénynek vagyunk kitéve, az megzavarja az elalvást. Viszont ha ébredés után természetes napfényben fürdőzünk, akkor este könnyebben elálmosodunk és elalszunk

4. Nem készítettünk listát a tennivalóinkról.

Nemcsak azért hasznos listázni az elintéznivalókat, mert így nem felejtünk el semmit, hanem azért is, mert ez az egyik leghatásosabb módszer a szorongás leküzdésére, ami gyakran az esti órákban, lefekvés idején erősödik fel, megnehezítve az elalvást. Persze nem a Szent Grál egy ilyen lista sem, ám bizonyos esetekben segíthet, hogy könnyebben kezeljük és kordában tartsuk a gondolatainkat. Elég, ha három-öt dolgot felírunk, az agyunk máris úgy érzi, megszabadul a felelősség súlya alól.

5. A telefon képernyőjére tapadunk.

A lehető legrosszabb, amit reggel tehetünk, ha ébredés után azonnal a telefonunkért nyúlunk. Ez az egész napunkat, sőt, az esti lefekvést is meghatározhatja. Ha reggel az első dolgunk megnézni az e-maileket, és azzal indítjuk a napot, hogy a főnökünktől kapott leveleket vagy egy ügyfél válaszát olvassuk, a szervezetünk azonnal pánik üzemmódba kapcsol. Ezután már sokkal nehezebb visszatérni a nyugodt, higgadt állapotba. Az alvásszakértők azt javasolják, használjunk inkább vekkert, és tartsuk minél távolabb a telefont az ágyunktól – ne csak reggel, de este is.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Canva

Olvass tovább!