Az akné miatt nem tudok aludni?!

2022. augusztus 28.
Nehezen alszunk el, rosszul telnek az éjszakáink - könnyen lehet, hogy a bőrünk az oka. Azt eddig is tudtuk, hogy az alváshiány kihat a bőr állapotára, ám egy friss kutatás eredményei szerint ez visszafelé is igaz: az akné tönkreteheti az alvásunkat.

Két különböző kutatás is futott az utóbbi években ugyanabban a témában: kideríteni, milyen kapcsolat van, ha van egyáltalán kapcsolat, az alvás és az aknés bőr között. Az egyik vizsgálatot az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia 2022-es konferenciáján mutatták be részletesen. Eszerint az aknéval küzdő nők több mint fele (54 százalék) tapasztal alvásproblémákat, alváshiányt, míg azoknak az 53 százaléka, akiknek nem pattanásos a bőre, jól alszik.

Mi a fáradtság oka?

Egy másik, 2019 decemberében publikált kutatás azt vizsgálta, hogy más tényezők, mint a depresszió és a rossz életminőség lehet-e a fáradtság oka. Amikor kizárták a depressziót és az életminőséget a lehetséges befolyásoló tényezők közül, még akkor is megmaradt az akné alvásminőségre gyakorolt hatása. Például ha valaki aknés bőrrel küzd, az okozhat rossz éjszakát, míg a rossz éjszakai alvás hozzájárulhat az aknés bőr kialakulásához, rosszabbodásához.

akne-alvas

A kutatások szerint igen, az akné hatással lehet az éjszakáinkra, ám további kutatások szükségesek, hogy az összefüggés pontos természetet feltárják. „Sokan, akiknek aknés a bőre, jól alszanak. A kutatások szerint az aknéval küzdők fele (50,3 százalék) pihentető éjszakákról számolt be – mondta dr. Heather D. Rogers bőrgyógyász. – De mi a helyzet a másik felével? Ha kezeljük az aknét, megjavul az alvásuk is? Ez a következő kérdés.”

Azt tudjuk, hogy a rossz alvási szokások kiválthatják az inzulinrezisztenciát, növelik a stresszt, megemelik a stresszhormon szintjét. Ezek mind összefüggésben állnak a pattanások kialakulásával. 

„Azt is kimutatták korábbi vizsgálatok, hogy az aknés bőr növeli a rossz életminőség és depresszió kialakulásának kockázatát – mutatott rá a bőrgyógyász. – A fáradtság gyakori tünete a depressziónak, és azoknak, akik súlyos aknéval élnek, a hétköznapok fokozott stresszforrást jelentenek.”

A legjobb dolog tehát mind az akné, mind az alvás szempontjából, ha minél egészségesebben élünk. „Az akné kezelésében nagyon fontos az egészséges megküzdési mechanizmusok elsajátítása, hogy kontroll alatt tartsuk a mindennapi stresszt, de a rendszeres testmozgás és a minél több növényi étel fogyasztása is sokat jelenthet” – mondta dr. Rogers.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!