Az alvási apnoé sokkal gyakoribb gyerekeknél, mint gondolták

2021. szeptember 21.
Az obstruktív alvási apnoé a gyerekek 1-6 százalékát érinti, az elhízott gyermekek 30-60 százalékánál jelentkezik a probléma.

Dr. Carissa Baker-Smith, a delaware-i Nemurs Gyermekegészségügyi Központ kardiológiai megelőző osztályának igazgatója szerint a rossz minőségű, zavart alvás összefüggésben állhat a napközben jelentkező figyelemzavarral és kimerültséggel. „Hatással lehet az iskolai teljesítményre” – mondta dr. Baker-Smith. Az Amerikai Szívszövetség szerint pedig az alvási apnoé egyre gyakoribb gyerekeknél és tinédzsereknél is, ami összefüggésben állhat a magas vérnyomással és szívproblémákkal. 

Az obstruktív alvási apnoé a gyerekek 1-6 százalékát érinti, az elhízott gyermekek 30-60 százalékánál jelentkezik a probléma, tehát sokkal gyakoribb, mint az emberek gondolnák. Ez az alvászavar növelheti a vérnyomást, emellett összefüggésben áll az inzulinrezisztencia és magas koleszterinszint kialakulásával is, ami az évek alatt szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.

alvasi-apnoe-gyerek

Nem véletlenül figyelmeztetik a szakemberek a szülőket és tanárokat. „Minél jobban tudatában vannak az obstruktív alvási apnoé lehetőségének, annál jobb esélye van a korai diagnózisnak és megfelelő kezelésnek” – mondta Baker-Smith.

„A gyermekem nagyon nehezen koncentrált, gyakran volt fáradt már napközben is. Hiányzott a szokásos energiája, pedig roppant pajkos, vidám természetű gyerek volt” – mondta egy édesanya, akinek 9 éves fiánál alvási apnoét diagnosztizáltak. 

Dr. Baker-Smith szerint a rizikófaktorok közé tartoznak a megnagyobbodott mandulák és mirigyek, de az elhízás is kockázati tényező. Emiatt hangsúlyozta a szakember a tünetek korai felismerésének fontosságát. „Azok a szülők, akik azt gyanítják, gyermeküknél alvási apnoéról lehet szó, heti három éjszakánál többször horkolnak rendszeresen, légzéskimaradást észlelnek az éjszakai alvás közben, és/vagy nappali fáradtság jelentkezik, koncentrációs zavarok tapasztalhatók, mindenképp forduljanak gyermekorvoshoz – javasolta a szakember. – A gyermekorvos valószínűleg alvásvizsgálatot javasol, megvizsgálják a mandulák állapotát fül-, orr-, gégész szakorvossal konzultálva.”

Baker-Smith javasolja, hogy a gyermekek ajánlott éjszakai alvásmennyiségét is próbáljuk minél jobban betartani. „Az 1-2 éveseknek 11-14 órát, a 3-5 éveseknek 10-13 órát, a 6-12 éveseknek 12 órát, a 13-18 éveseknek 10 órát kellene aludnia.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!