Eddig rosszul mostál arcot – így kell helyesen

2023. március 07.
Azt már tudjuk, hogy a szép bőr a rendszeres arcmosásnál kezdődik, de vajon hogyan kell tényleg helyesen végezni a vízzel való tisztítást?

Minden szupermodell és szépségguru elmondja, hogy a ragyogó, egészséges bőrkép titka a rendszeres és alapos tisztítás. Ez pedig az arcmosással kezdődik: ez a lépés olyan fontos, hogy még hajnalban hazatámolyogva sem érdemes kihagyni. Zárjuk a napot alapos arcmosással és kezdjük egy lazább, de szintén kihagyhatatlan tisztítással! De akárcsak a fogmosásnak vagy épp a hajmosásnak, ennek is megvan a profi technikája, amivel a legjobb és legszebb eredményt érhetjük el!

A TikTokon terjedő virális trendek szerint legalább 60 másodpercig kell finom masszírozó mozdulatokkal tisztítanunk az arcunkat, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől. Bár természetesen nem kell stopperórával lemérni az egy percet, tény, hogy az arctisztítóknak is idő kell, hogy kifejtsék hatásukat a bőrön, ezért a szakértők szerint jó ötlet lehet 30-60 másodpercig tisztítani a bőrt. Szintén vegyük figyelembe bőrünk típusát, az általunk használt termékek állagát és működési mechanizmusait, illetve azt, hogy van-e rajtunk smink. Ha korábban vastag alapozóréteget vittünk fel, valószínűleg a tisztításra is több időt kell majd szánnunk.  Ügyeljünk rá azonban, hogy ne vigyük túlzásba a dolgot: a túl hosszadalmas arcmosás – különösen ha zsírosodás és pattanások elleni termékeket is használunk hozzá – száríthatja a bőrt.

De hogy is néz ki a tökéletes arcmosás?

A tökéletes arcmosáshoz több faktorra is oda kell figyelnünk – mi most öt tippet is adunk, hogy a bőröd igazán tiszta és ragyogó lehessen!

  1. Használj langyos vizet! Mindenképpen kerüld a túl forró vizet, hiszen az eltávolítja az arc természetes, jótékony zsírrétegét és sokkal sérülékenyebbé, érzékenyebbé teheti a bőrt!
  2. A megfelelő tisztító. Az arctisztítód az arcápolási rutinod egyik legfontosabb sarokköve, szóval mindenképpen válassz kíméletes, a bőrtípusodnak megfelelő terméket.
  3. Felejtsd el a dörzsölést. Ne húzd, dörzsöld az arcodat, inkább finom, körkörös mozdulatokkal tisztíts lentről felfelé és belülről kifelé haladva. Ne használj durva szivacsokat és erős keféket, ezek hosszú távon károsíthatják bőröd védőrétegét.
  4. Csak tiszta törölközővel! Nagyon fontos, hogy amikor felitatod a felesleges vizet az arcbőrödről, mindig tiszta törölközőt vagy arctisztító kendőt használj. A legjobb, ha van erre a célra külön antibakteriális anyagból készült, puha textiled, amit persze ne felejts el rendszeresen tisztítani.
  5. Ne felejtsd el a hidratálást. Tisztítás után fontos táplálni, hidratálni a bőrt, ezért az arcmosást mindig a bőröd igényeinek és a napszaknak megfelelő krémezés kövesse.

Szintén jó ötlet lehet bevetni a már jó ideje népszerű trendnek számító dupla arctisztítást(double cleansing), amivel megbízhatóbban megszabadulhatunk az arcunkra rakódott szennyeződésektől!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images