10 dolog, amin a ’90-es években még nem problémáztunk

2023. március 12.
Milyen szépek is voltak azok a kilencvenes évek! Az internet fogalmát a sci-fi filmekből ismertük, a mobilunkkal még csak telefonáltunk és üzengettünk, és izgatottan vártuk a kedvenc zenénket a rádióban. Mennyi minden megváltozott az elmúlt harminc évben!
A 90-es években még ezen egyáltalán nem problémáztunk

Lehet, hogy annak idején sem volt felhőtlen az életünk, de abban biztosak vagyunk, hogy akkor még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy pár évtized múlva teljesen más nehézségekkel küzdünk meg a mindennapokban. Hogy milyen újkeletű kellemetlenségeket okozott magának az emberiség harminc év leforgása alatt? Ezekből jöjjön egy kis ízelítő!

  1. Tinderen véletlenül balra húztad álmaid férfiját/nőjét

Ugye milyen bosszantó, ha hosszas és reménytelen profillapozgatás után végre meglátod azt a csodás szempárt vagy ellenállhatatlan mosolyt, de az ujjad gyorsabban reagál, mint az agyad és véletlenül elküldöd őt az örök Tinder-süllyesztőbe?

  1. Nincs Wifi, vagy 5G ott, ahol épp vagy

Ha időutazóként kéne elmesélned egy kilencvenes években élő ismerősödnek ezt az érzést, nagyjából úgy tudnád körülírni, mintha megszűnne a világ…  

  1. Kijött a kedvenc sorozatod új évada a Netflixen, és elvesz egy komplett hétvégét az életedből

Nincs olyan, hogy éjfél előtti elalvás, mindössze pár perces egészségügyi szünetekre van lehetőség a konyha-mosdó-nappali titokzatos háromszögében. A kanapéval gyakorlatilag összeolvadtál, a távirányítóhoz is csak akkor nyúlsz, ha megkérdezi a rendszer, hogy nézed-e még. Csak még. Egy. Részt!

  1. Nehezen viseled a digitális detoxot

Egy hónap közösségi oldalak, videómegosztó alkalmazások nélkül? Belegondoltál abba, hogy vannak, akik egy életet éltek le nélkülük? Volt szociális életük, személyesen találkoztak a másikkal, negatívról hívatták elő a fotókat. Próbálták csak volna ki a Facebookot…!

A 90-es években még ezen egyáltalán nem problémáztunk

A 90-es években még ezen egyáltalán nem problémáztunk

  1. Feltöltöttél egy tökéletes fotót az Instagramra, viszont senki sem lájkolja

Mindenki alszik? Vagy dolgozik? Vagy egy helyen vannak és most a fotómon nevetnek? Biztos rossz filtert választottam. Vagy túl sok a hashtag? A világban, vagy bennem van a hiba? A kilencvenes évek embere ezt maximum úgy tudta volna elképzelni, hogy kirak egy fotót magáról a munkahelyi üzenőtáblára, ami lássuk be, elég furcsán hangzik még ma is.

  1. A Messenger csoportbeszélgetés folyamatosan pörög, viszont nem sértheted meg a barátaidat azzal, hogy kilépsz

A némítás funkció megmenthet néhány órára, akár egy napra, de készülj fel, hogy majd mindent vissza kell olvasnod, hogy újra képbe kerülj és természetesen életjelet is kell adnod, mert mindenki azt hiszi, felszívódtál a Föld felszínéről. A múltban ezek azok a beszélgetések voltak, amikhez nem tudtál vagy nem akartál hozzászólni a közös étkezőben a suliban vagy a munkahelyen.

  1. A GPS olyan útvonalon akar vinni, ami a valóságban nem létezik

Fontos szabály: A gépeknek sincs mindig igaza! Inkább a szemedben bízz; ha ott nem út van, hanem mező, akkor válaszd az „újratervezést”. Még így is kényelmesebb megoldás, mint a térkép hajtogatása és nézegetése, főleg vezetés közben!

  1. A repjegyed kódja a telefonodon van, ami épp lemerült

Hiába, néhány esetben jobb visszatérni a megszokott, rég bevált módszerekhez. Irány a check-in, elő az útlevéllel, hidd el, az érzés valódi időutazás!

  1. A csomagautomata ajtaja nem nyílik, pedig az utolsó karácsonyi ajándék van benne, december 24-én reggel

Nem, sajnos az ököllel püfölés a 2000-es években sem oldott meg egy technikai hibát sem. Bocsi, anyu, mégse ma ajándékozzunk, majd csak szilveszterkor!

  1. A boltban nem fogadja el a kassza a telefonos fizetést, a tárcád pedig otthon hagytad

Alternatívája, amikor a „a kártyaleolvasó a boltban elromlik, nálad pedig sosincs készpénz”. Elnézést, van esetleg kölcsönbe egy kis aprója?

Szöveg: Bárdossy Adrienn, Fotó: Getty Images