Kiderült: a menstruációdtól is függhet, meddig fogsz élni

2023. március 27.
Későn érő típus voltál? Egy kutatás szerint lehet, hogy jobban jártál így.

Valószínűleg úgy érezzük, hogy az első menstruációnk már-már egy másik életben történt, de gondoljunk vissza arra a stresszes napra, amikor először érkezett meg havi ciklusunk. Későn virágzók voltunk, vagy mi voltunk az elsők a baráti társaságból, aki „nővé vált”?

Az, hogy hány évesen jött meg a menstruációnk, minden bizonnyal befolyásolta az általános- vagy középiskolai tapasztalatainkat, de arra nem biztosan gondoltunk, hogy a hosszú távú egészségünkre is hatással lehet.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel élnek tovább. A vizsgálat során a kutatók 16 000 posztmenopauzás nő adatait vizsgálták meg, amelyeket a Women’s Health Initiative gyűjtött össze. Ennek során azt találták, hogy mind az első menstruáció kora, mind a menopauza kora befolyásolja az általános egészséget és a hosszú élettartamot. A kutatás azt mutatja, hogy a menstruáció 12 éves kor után, valamint a menopauza 50 éves kor utáni kezdete a hosszabb élettartamhoz kapcsolható.

„A hosszú élettartam elérése egy átfogó közegészségügyi cél, és oly sokan kérdezzük, hogy »hogyan élhetünk tovább?«. Vizsgálatunk kimutatta, hogy azok a nők, akik 12 évesen vagy idősebben kezdték meg a menstruációt, 50 évesen vagy idősebb korukban menopauzáltak, és több mint 40 termékeny évük volt, nagyobb eséllyel fogják megélni a 90. születésnapjukat” – összegezte Aladdin Shadyab, a kutatás egyik vezetője.