Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel kollagén port

2023. március 14.
Ha szedjük rendesen a kollagénport és kollagéntartalmú táplálékkiegészítőket, tényleg szebb lesz a bőrünk és fittebbek lesznek az ízületeink? Ez a szakember véleménye a nagy kollagénőrületről.
Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel kollagén port
  • A Grand View Research statisztikái szerint a kollagénipar 2022-ben átlépte a 9 milliárd dolláros bevételt, és tovább növekszik. 
  • Úgy tekint a szépségipar a kollagénre, mint a fiatalság Szent Gráljára. Pedig táplálékkiegészítők és porok nélkül is eleget viszünk be a szervezetünkbe az ételeinkkel.
  • De tényleg szükségünk van rá, hogy mindennap kollagénporral indítsuk a napot?

Rakjuk ma már mindenhova a kollagént. Egy kanállal a kávénkba, mint Jennifer Aniston. Egy a turmixunkba. Pedig jó, ha tudjuk, a plusz porok és táplálékkiegészítők nélkül is rengeteg kollagént fogyasztunk a nap folyamán. Ez a valóban fontos tápanyag ugyanis nagyon sokféle ételben, italban megtalálható. 

A kollagén táplálékkiegészítő gyakorlatilag nem más, mint állati kollagénből származó fehérjedarabkák. A reklámok ígérete szerint csökkenti a ráncokat és rugalmasabbá teszi a bőrt. De mi történik, ha tényleg mindennap kollagénport eszünk-iszunk? 

Mi valójában a kollagén és mi a kollagénpor?

A testünket különféle fehérjék építik fel. Ezek közül egyik a kollagén. Alapvetően három aminosavból áll: prolinból, glicinből és hidroxiprolinból. A kollagén a kötőszöveteinkben, bőrünkben, porcokban és csontokban található meg a szervezetünkben, ezek egyik fő építőeleme. 

Ahogy az emberben, úgy más állatokban is megtalálható a kollagén. A kollagénport különböző állatok kollagénjéből állítják elő. Származzon bár tehénből, disznóból vagy halak bőréből, íztelen, szagtalan port készítenek belőle. Ezt keverjük aztán nap mint nap a tumixunkba vagy éppen a kávénkba, mint Jennifer Aniston. De már kollagénnel dúsított csokoládét, energiaszeletet és egy sor különféle ételt is vehetünk. 

Tényleg mindennap kell a kollagén? 

Ahogy a legtöbb táplálékkiegészítő esetében, a kollagénnél is azt javasolják a gyártók, hogy mindennap fogyasszuk a készítményeket. Csak így váltja be a hozzá fűzött reményeket. Azaz lesz egészségesebb és szebb a bőrünk, mozgékonyabbak az ízületeink. 

De mi történik, ha valóban mindennap veszünk be kollagénkészítményeket? A szakember hangsúlyozta, hogy a kollagén felhasználása a szervezetünkben egyénenként változó. És azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nem fogja megoldani minden problémánkat önmagában a kollagén. 

Az edzés utáni felépülést segítheti a kollagén

Tény, hogy a kollagén nem egy teljes egész fehérje, mivel hiányzik belőle az esszenciális aminosav, a triptofán. Ám egy 2022-es összegző tanulmány eredményei szerint a kollagén táplálékkiegészítő segítheti az edzés utáni regenerálódást. Összefüggésbe hozták a fájdalom csökkenésével és az izmok erősödésével is.

Fiatalosabbnak tűnhet a kollagéntől a bőrünk

Ahogy telik az idő, úgy veszít a szervezetünk a kollagénből. Emiatt válik vékonyabbá, szárazabbá és kevésbé rugalmassá a bőrünk. Azaz elkezdünk ráncosodni. Az International Journal of Dermatology című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint azok, akik 90 napon át szedtek kollagént, azt tapasztalták, hogy bőrük hidratáltabb és rugalmasabb, mint azoknak, akik nem kaptak ilyen készítményeket. Akik szedtek kollagént úgy tapasztalták, a ránc is kevesebb lett a bőrükön.

Hozzájárulhat a kollagén az erős csontokhoz

A nyugati társadalmakban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az 50 év feletti emberek mintegy harmada szenved valamilyen szintű csontritkulástól. Ebből is látszik, mennyire fontos odafigyelni a csontok egészségére.

A kollagén hozzájárul a csontok erősségéhez és felépítéséhez is. A Nutrients című tudományos szaklapban jelent meg 2018-ban az a tanulmány, amelyből kiderült, hogy egy bizonyos kollagén peptid szedése javítja a csontok erősségét a menopauza után, valamint csökkenti a csonttörések esélyét.

A kollagén segítheti a haj növekedését

Tegyük a kávénkba a kollagént, mint Jennifer Aniston?

Tegyük a kávénkba a kollagént, mint Jennifer Aniston?

A hajunk is egy keratin nevű fehérjéből épül fel. Ez a fehérje olyan aminosavakból épül fel, melyek a kollagénben találhatók meg természetes módon. Logikusnak tűnik, hogy ha plusz kollagént szedünk, azzal javítjuk a szervezetünk keratintermelését. 

Egy 2022-es tanulmány is erre a következtetésre jutott. Az eredmények szerint a kollagénkészítmények szedése plusz támogatást jelent a hajnövekedésnek. Sőt, a hajhullás megelőzéséhez is hozzájárulhat a kollagén. 

Gyorsabban gyógyulhatnak a sebek elegendő kollagénnel

Mivel a kollagén a bőrünk alkotóeleme, ha megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezetünk, hozzájárulhat a sebek és sérülések gyorsabb gyógyulásához. Egy 2020-ban végzett klinikai kísérletben azt figyelték meg, hogy egy bizonyos típusú kollagén jelentősen lerövidítette a gyógyulási időt olyan égési sérülteknél, akik testének 20-30 százaléka megégett. 

Csökkentheti az ízületi fájdalmakat a kollagén

Egy 2021-ben végzett átfogó tanulmányban azt vizsgálták, milyen hatással van a kollagén szedése ízületi fájdalmakra és az ízületek mozgásképességére. Napi 5 és 15 milligramm kollagén szedését hasonlították össze a kontrollcsoporttal, akik nem kaptak kollagén táplálékkiegészítőt. Bár nem mindenkinél mutatkozott egyértelmű hatás, azoknál, akik kaptak kollagént, javult az ízületek állapota azokhoz képest, akik egyáltalán nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőket.

Melyik kollagénpor működhet?

Mindenképp fontos, hogy olyan kollagén táplálékkiegészítőt válasszunk, ha szedni szeretnénk, ami nem tartalmaz adalékanyagokat és cukrot. Ha már szedünk más multivitamint vagy egyéb hasonló készítményt, győződjünk meg róla, hogy nincs benne már eleve kollagén, így biztosan nem adagoljuk túl.

A kollagénnek három különböző típusa van. Ha kifejezetten az öregedés hatásainak lassítására keresünk hatóanyagot, az I. és III. típus kombinációját tartalmazó kollagén táplálékkiegészítőt válasszunk. Ha a fájdalomcsökkentés, ízületi problémák enyhítése a célunk, a II. típus lehet az a kutatások szerint, ami használhat.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash