Nem csak a menstruációról, a menopauzáról is beszélnünk kell a gyerekekkel

2022. január 03.
Ahhoz, hogy a nők egészségével kapcsolatos legnagyobb tabukat ledöntsük, nemcsak a menstruációról, hanem a menopauzáról is nyíltan beszélnünk kell a gyerekeinkkel.

Nem ötvenévesen kezdődik a klimax. A legtöbb nőt még mindig felkészületlenül érik a változókor első tünetei, amik akár a harmincas éveink végén, negyvenes éveink elején is jelentkezhetnek: hangulatingadozások, migrén, minden kellemetlen, kényelmetlenséget okozó panasz megjelenhet, ami nemcsak maguknak a nőket, de a férjüket és gyermekeiket is próbára teheti. „A gyerekeim láttak, átélték ők is a változókor minden nehéz pillanatát” – mondta a negyvenes évei végén járó nő, akinek csak kérdései voltak akkor, válaszai nem, hasonlóan sok-sok nőhöz. Nagyon keveset tudunk a klimaxról és menopauzáról, hiszen az édesanyánk és az ő édesanyjuk is úgy tanulta, hogy a klimaxot titkolni kell. Pedig minél többet tudunk róla, annál hatásosabban tudunk együttélni a tünetekkel, és az egész család eszközt kap ahhoz, hogy megértsék, min megyünk keresztül. 

menopauza-klimax-felvilagositas

A beszélgetést legalább olyan nehéz elkezdeni, mint amikor a menstruációról beszélünk a gyerekeinkkel, de ez nem csak nekünk, a gyerekeknek is épp olyan fontos. „Mindkét tinédzser fiam tudja, mi a menopauza, mi zajlik, így majd ha eljön az ideje, megfelelően támogathatják feleségüket, lányaikat, unokatestvéreiket” – mondta. 

A legnagyobb tabu

Az elmúlt évtizedben egyre tudatosabbá válunk a nők egészségével kapcsolatban, egyre inkább része a közbeszédnek a szabad vérzés vagy éppen az abortusz. A társadalom sokkal nyíltabbá vált a diskurzusra a nők testével kapcsolatban. Ennek ellenére a menopauza még mindig tabunak számít. „A nyugati társadalmak a fiatalságot, szépséget, vitalitást tekintik értéknek. Ez is közrejátszik abban, hogy sok ember szemében a változókor egyenlő az öregséggel, csúnyasággal és haszontalansággal” – mondta dr. Jenny Biller, a kaliforniai Santa Clara Valley Orvosi Központ szülész-nőgyógyásza. 

A menopauza rögtön két nagy tabut is érint a társadalomban: a nők fogamzóképességét és korát. Ez különösen nehézzé teszi a változókorral kapcsolatos nyílt diskurzust. „A nyílt közbeszéd a menopauzáról azonban nemcsak a nők, de a gyermekeik számára is fontos lenne” – mutatott rá dr. Biller. 

A klimax átlagosan 51 éves korban ér véget, ekkor ér véget a menstruáció és áll be a menopauza. A nők átlagéletkora azonban a fejlett világ országaiban közel 80 év. Tehát a nők legalább harminc évet a menopauza utáni állapotban élnek le, és az elöregedő társadalmunkban egyre inkább efelé tolódik az arány. „Szeretném azt látni, hogy a nők élvezik a menopauza utáni éveiket, évtizedeiket és a társadalom a tudásra és bölcsességre fókuszál, amit ezek az évek jelentenek” – mondta a szülész-nőgyógyász. 

Több beszéd, jobb ellátás

„Bár minden nő átéli, mégis gyakran úgy érezhetik a nők, egyedül vannak a menopauzával” – mondta a 30 éves Aubrey Hubbell, a Hazel női egészséggel és intimhigiéniával foglalkozó szervezet alapítója. 

Ráadásul amikor a menopauzáról és klimaxról beszélünk, általában a negatív hatásokat emeljük ki, mint a hőhullámok és alvásproblémák. Az igazság a változókorral kapcsolatban ennél sokkal összetettebb. A nők az ötvenes éveikben gyakran a karrierjük csúcsán vannak, dolgoznak, családjuk van, és a menopauza csak egy szeletkéje az életüknek.

Minél több nő beszél nyíltan a változókorról, annál hamarabb elindulhat a változás a támogató lehetőségek terén is. Gondoljunk csak arra, mennyit változtak a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékek: ahelyett, hogy szégyenkezve és lopva pakolnánk a kosarunkba a tampont vagy betétet a boltban, a vérzés idején már a mensturációs kelyhet és szebbnél szebb menstruációs bugyikat is választhatunk. Ráadásul egyre újabb és újabb eszközök jelennek meg, melyek a premenstruációs szindróma és a menstruációs görcsök enyhítését szolgálják. „A cégekben lassan tudatosul az is, hogy a nőkről akkor is beszélni kell, amikor nem a fájdalmas menstruáció, hanem például a vizelettartási problémák miatt kell egy nőnek változtatni az életstílusán” – mondta Hubbell. 

Megmutatni a valódi menopauzát

Hubbell és Biller szerint is muszáj minél gyorsabban leszámolni azzal a képpel, ami a klimaxoló vagy menopauzán átesett nőről él az emberek fejében. „Tudom, hogy nem úgy nézek ki, mint amit egy változókorban lévő nőtől várnak, és nem, nem halunk meg ötven fölött” – mondta a nőgyógyász, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy több anti-aging vagy diétás termékre van szükségünk. Inkább az lenne a fontos, hogy a nők maguk – és a társadalom is – úgy tekintsen a klimaxra és a menopauzára, mint az élet természetes állomására. „A változókorban lévő nőknek ne kelljen fiatalnak látszani és nádszálvékonynak lenni ahhoz, hogy értékesnek tekintsék őket és annak is érezhessék magukat” – mondta Hubbell. 

A sokkal realistább hozzáállás segíthet a fiataloknak, tiniknek és huszonéveseknek, hogy az édesanyjuk, nagynénjük vagy nagymamájuk az élet egy fontos fázisán megy keresztül. „Akár felkészült a következő generáció, akár nem, a jövőben sokkal többet beszélünk a menopauzáról. Változnak az idők, mert a felnőtt nők mostani generációja belefáradt abba, hogy nem vesznek róluk tudomást.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!