Ez a zöldség sokkal jobb a látásunknak, mint a sárgarépa a szemorvos szerint

2023. április 21.
Ha meg akarjuk óvni a látásunkat, ne répát együnk a szakember szerint. Sokkal jobb, ha a leveles kelből eszünk minél gyakrabban.
A szemorvos elmondta részletesen, melyik az a zöldség, amit minden nap fogyaszt az egészséges szemért.
  • A szemorvos elmondta részletesen, melyik az a zöldség, amit mindennap fogyaszt, hogy egészséges maradjon a szeme és jó a látása.
  • Még mindig a sárgarépa jut eszébe az embereknek a szem egészségéről, pedig a leveles kel sokkal hatékonyabban járul hozzá a szemünk épségéhez.
  • A bogyós gyümölcsök is nagyon hasznosak lehetnek, ha a szemünkről van szó.

A New York-i Mount Sinai Kórház szemész professzora elárulta, hogy van egy olyan zöldség, amit sosem hagyna ki a napjából, mert roppant egészséges a szemnek

„Minden reggel iszok egy zöld turmixot – mondta Dr. Rudrani Banik. – A sárgarépa is nagyon hasznos persze. De a leveles kel az, ami segíthet például megelőzni a száraz szem szindrómát, sőt más komolyabb szembetegségeket is.”

Miért jó a szemnek a leveles kel?

A leveles kel tele van A-vitaminnal. Pont ezért javasolták mindig a sárgarépa fogyasztását is a szemünk egészségéért. A leveles kelnek azonban jelentősen magasabb az A-vitamin-tartalma, és jobban fel is szívódik belőle a vitamin.

A leveles kel még jobb a szemnek, mint a sárgarépa

A leveles kel még jobb a szemnek, mint a sárgarépa

Az A-vitamin nem csak a szemszárazság, de a szürkületi vakság elkerülésében is segíthet. Emellett azonban más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz a leveles kel, melyek támogathatják a szem egészségét.

A növény színét adó molekulák, a lutein és a zeaxantin nagyon erős növényi antioxidánsok. „Képzeljük el, hogy ezek olyanok, mintha napszemüveget képeznének egyenesen a retinánkon – magyarázta a szemorvos. – Blokkolják a káros UV-sugarakat és a monitorokból, képernyőből származó kék fényt. Védenek a szürke hályog és az 50 év felett fokozatosan vakságot okozó makuladegeneráció ellen is.”

Milyen zöldségek és gyümölcsök tesznek jót a szemnek?

A leveles kelen kívül is vannak más olyan gyümölcsök, melyek támogathatják a szemünk egészségét

A piros bogyós gyümölcsökben található úgynevezett antocianinok (ezek adják a gyümölcsök erős, pirosas-kékes árnyalatát) is roppant hasznosak. Hozzájárulnak a látóideg egészségéhez, védik a szemet a zöld hályoggal szemben. 

A magas omega-3 zsírsav tartalmú olajos magvak – a dió, mandula, mogyoró – szintén nagyon fontos építőelemei lehetnek a szem és agy egészségét támogató étrendnek.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images