4 jel, ami szemproblémára utalhat gyermekeknél

2022. október 16.
A kicsik szemproblémáinak tünetei gyakran nyilvánvalóak, máskor viszont alig észrevehetőek. Iskolakezdés előtt, illetve szeptember első heteiben érdemes szemorvoshoz vinnünk iskoláskorú gyermekünket, mert ha a látása nem megfelelő, fáradtnak érezheti magát, nehezen fog koncentrálni, és rosszul teljesíthet az iskolai feladatokban.
  1. Figyelemcsökkenés: Miközben gyermekünk olvas (hangosan vagy némán), előfordulhat, hogy nehezen tudja nyomon követni, hogy hol tart.
  2. Érdeklődés gyors elvesztése: Előfordulhat, hogy gyermekünk gyorsan elveszíti érdeklődését, vagy kerüli az olyan, egyébként kedvére való játékokat, tevékenységeket – például az olvasást, rajzolást, kézműveskedést, társasjátékot –, amelyekhez közeli látás szükséges.
  3. A fej oldalra fordítása: Ugyancsak szemproblémára utalhat, ha a gyermekünk oldalra fordítja a fejét, miközben néz maga előtt valamit. A fej megdöntése fénytörési hibát vagy szemizomproblémát jelezhet. Asztigmatizmus (cilinder dioptria) esetén a gyerekek azért tartják döntve a fejüket, hogy tisztábban lássanak.
  4. Szemdörzsölés: A gyakori pislogás és a szem dörzsölése leggyakrabban pollen- vagy állati eredetű allergia okozta irritációra vezethető vissza. A gyakori pislogás és dörzsölés azonban fénytörési hibára, például távollátásra is utalhat.

jel-szemproblema-gyermek

A szemészeti szűrés kulcsfontosságú

Az iskolában nyújtott teljesítmény szorosan összefügg a szem egészségével, ezért a gyerekeknek rendszeres szemvizsgálatra van szükségük. Ugyan az életkori szűrővizsgálatok részeként a védőnő 1 és 6 éves kor között minden évben végez alapszintű látásellenőrzést, ennek ellenére iskolakezdés előtt még akkor is ajánlott szemészeti vizsgálatra vinni a nebulónkat, ha nem tapasztalunk rajta semmilyen látásproblémát. Különösen igaz ez azokra a családokra, ahol már előfordult szemüvegviselés, kancsalság, vagy a gyermek koraszülött volt. A szemész már a kezdeti szakaszában felismerheti a látási nehézségeket.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom Fotó: Getty Images

Olvass tovább!