Kiderült, hogy csókkal is átadható a tripper

2023. április 24.
A gonorrhoea, azaz magyarul tripper vagy más néven kankó csókkal is terjedhet, ezért módosítani kell a betegségről való irányelveinket – figyelmeztetnek a szakértők.
Megbukni látszik a tudományos tény, hogy csak szexuális úton terjed a tripper.

Egy kutatócsoport áttekintett hat tanulmányt, amelyek azt vizsgálták, hogy a nyelves csók kockázati tényező-e a gonorrhoea és a chlamydia kialakulásában – az eredmények alapján most az irányelvek megváltoztatását követelik.

Nem csak szexuális úton terjed a gonorrhoea, azaz a tripper

Egy vezető szakértő szerint a gonorrhoeát terjesztheti az orális szex és az ajkakkal való érintkezés is, ezért új irányelvekre van szükség az új kutatási eredmények tükrében. Évtizedek óta úgy tudják a tudósok, hogy a gonorrhoea egy szexuális úton terjedő betegség, ami nem terjedhet a csókolózással.

Egy új tanulmány azonban az ellenkezőjét bizonyítja: januárban egy ausztrál kutatócsoport hat olyan tanulmányt vizsgált át, amelyek azt vizsgálták, hogy az ajkakkal való érintkezés szerepet játszik-e a gonorrhoea és a chlamydia fertőzésben.

Chlamydiások viszont nem lehetünk csókolózástól

A Sexually Transmitted Diseases című szaklapban közzétett elemzés azt állapította meg, hogy a csókolózás növeli a gonorrhoea-fertőzés kockázatát. A chlamydiára azonban ugyanez nem igaz. Eric Chow professzor a MailOnline-nak azt mondta: „Lehetséges, hogy gonorrhoeát kaphatunk csókolózással. Úgy gondoljuk, frissíteni kellene az irányelveket.”

A tudós és kollégái a Sexually Transmitted Infections című szaklapban azt írták: „Számos bizonyíték utal arra, hogy a torok hátsó részéből történő átvitel gyakoribb lehet, mint korábban gondolták. A nyálcsere lehetőséget teremthet gonorrhoea fertőzésére.”

Forrás: Mirror, Fotó: Getty Images