Amit a tipikus nyári bőrbetegségekről és tüneteikről tudni akarsz

2022. június 29.
Szeretnéd a nyarat szó szerint ép bőrrel megúszni? Akkor mutatunk pár hasznos és fontos tudnivalót a tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről, amelyek sokat segíthetnek mindebben.

Félelmetes tüneteket okozhatnak a fényérzékenyítő növények

Nyáron jellemzően többen fordulnak bőrgyógyászhoz néhány tipikus szezonális betegségnek és fertőzésnek köszönhetően. Leggyakrabban rovarcsípések okoznak különböző, kellemetlen tüneteket, de gyakoriak a gombás bőrfertőzések is, amelyek többnyire a hajlatokban, az izzadság által fokozottan érintett testtájakon jelennek meg. Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa egy viszonylag ismeretlen, de félelmetesnek tűnő nyári betegségre hívta fel a figyelmet: „Az egyik legérdekesebb napfénnyel kapcsolatos bőrbetegség a fitofotodermatitisz, azaz amikor bizonyos növényekben lévő fényérzékenyítő anyagok a napsütéssel együtt súlyos bőrgyulladást váltanak ki az arra érzékeny pácienseknél. A kialakuló tünetek nagyon hasonlók a napégéshez, csak sávosan jelennek meg a növénnyel érintkezett bőrfelszínen, olykor igen ijesztők is lehetnek, súlyos, hólyagos, gyulladt megjelenéssel. A fényérzékenyítő növények közé tartozik például a petrezselyem, a paszternák, a zeller vagy a füge, a déli országokba a citrom és a lime. Ezeket a növényeket érdemes kerülni mindazoknak, akiknél korábban jelentkezett ez a betegség. A bőrgyógyászok egyébként hatékonyan kezelik még a súlyos, hólyagos elváltozásokat is, a bőr idővel szépen gyógyul.

bor-nyar-betegseg

Ha időben kiszedik a kullancsot, elkerülhető a Lyme-fertőzés

A jó idő beköszöntével mindenki a szabadba vágyik, így egyre gyakoribbá válnak a rovarcsípések okozta tünetek. Ezek többsége azonban pár nap alatt nyomtalanul elmúlik. A rovarok közül a kullancsok veszélyeire kell felhívni a figyelmet, amelyek hordozhatják – többek között – a Lyme-kórt okozó borellia baktériumot. Ez a betegség sajnos későn felismerve súlyos szövődményekhez vezethet: szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás is felléphet. Dr. Kósa Péter elmondta: „Sokan nem tudják, hogy a kullancs általában a vérrel való táplálkozási folyamat végén üríti ezt a baktériumot, ez azt jelenti, hogy a tényleges fertőzés a rovar bőrbe kapaszkodásától számítva csak 24-48 óra múlva történik meg. Elkerülhető a betegség, ha sikerül időben, a kullancs bőrbe való fúródását követő pár órában eltávolítani a rovart. A betegek harmada egyébként észre sem veszi a kullancsot, csak utólag a Lyme-kór tüneteinek jelentkezése után értesül róla. Nyáron rutinszerűen, zuhanyzást követően mindenkinek ellenőriznie kellene, hogy van-e valahol kullancs a bőrben.A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, egy egyszerű csipesszel otthon is megoldható. A rovarnak a fejét kell megfogni, majd húzó vagy csavaró mozdulattal lassan eltávolítani. A potroh megfogása és összenyomása tilos, mivel a Lyme-kórt okozó baktérium így kipréselődik a bőrbe. A fertőzés kezdeti szakaszában típusos, minimum 4-5 cm átmérőjű vörös gyűrű vagy folt jelenik meg a bőrfelületen, amely folyamatosan növekszik. Ebben az esetben javasolt azonnal bőrgyógyászhoz fordulni, aki a Lyme-kórt általában több hetes antibiotikum kúrával kezeli.

bor-nyar-betegsegA gyermekkori össz UV-dózis a bőrrák egyik kockázati tényezője

Napos időben igen fontos a bőr UV-sugárzás elleni védelme. Az UV-sugarak hatására nemcsak öregedik a bőr, de idővel komolyabb problémák is kialakulhatnak. Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú daganattípus a bőrrák. A bőrdaganatok többsége műtéttel hatékonyan kezelhető, ugyanakkor a legveszélyesebbnek tekintett melanóma évente 3-400 ember életét követeli hazánkban. Dr. Kósa Péter felhívta a figyelmet: „Az UV-fény hatására mind a pigmentsejt eredetű daganatok (melanóma) mind a hámsejt eredetű elváltozások rizikója megnövekedik. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, használjunk fényvédő készítményeket és mechanikai védelemmel, azaz ruhával-kalappal is védekezzünk a nap káros sugarai ellen. Fontos tudni, hogy a legtöbb napvédő készítmény csak felkenés után 20 perccel fejti ki maximális hatását, így nem közvetlenül a napozás előtt kell azokat használni.” A különböző bőrdaganatok kialakulását és a bőr öregedését is jelentősen befolyásolja az, hogy gyermekkorban ki mennyi össz-UV dózist kap.

A bőr ugyanis „emlékszik” arra, hogy korábban mennyi UV-dózis érte, így részben a fiatalon összeszedett UV-terheléstől függ a bőrrák kockázata. A bőrgyógyász szakorvos hozzátette: „A szolárium is bocsát ki káros UV-sugarakat, így az is hozzájárulhat a bőrdaganatok kialakulásához. Nem csoda, hogy Ausztráliában a melanómás betegek magas száma miatt betiltották a szoláriumokat.

Olvass tovább!