Ezt mind meg kellene tennünk még a reggeli kávé előtt

2023. május 20.
Az biztos, hogy a világ kedvenc reggeli itala a kávé. Különösen, ha valaki nehezen kel ki az ágyból. Felpörgeti a testünket, gondolkodásunkat, képesek leszünk kimászni az ágyból, ha megihatjuk a bögre feketénket. Ugyanakkor nem ajánlatos rögtön a kávéval indítani a napot. A koffeingőzös reggeli rutinban jó, ha néhány dolog megelőzi a kávét.
Ezt mind meg kellene tennünk még a reggeli kávé előtt
  • Nagyon sokan még ki sem nyitják a szemüket reggel, már a kávéfőzőért nyúlnak.
  • Az otthonosság érzésével és energiával tölt fel, így a reggeli rutinban gyakran még az evést is megelőzi az első csésze kávé. 
  • De tényleg a kávézással jó indítani a napot?

A tápanyagszakértők és dietetikusok szerint nem a kávé a legjobb egy nap elkezdésére. Mivel a koffein a kortizoltermelést serkenti, az éhgyomorra bevitt koffeinlöket a kortizol túltermeléséhez vezethet és stresszreakciót válthat ki. Ez zavarhatja a hormontermelésünket, a mellékvese működését és az energiaháztartásunkat” – mondta Abigail Hueber, az emésztőrendszer szakértője.

Ám ha bizonyos tevékenységeket beütemezünk a reggelünkbe még a kávé elé, sokkal kiegyensúlyozottabb lehet a szervezetünk működése és több energiánk lehet. A szakember szerint az alábbi hét dolog lenne nagyon fontos még a kávé előtt ébredés után.

Vízivás és evés

Az első és legfontosabb teendőnk ébredés után, hogy hidratáljuk a testünket. Az egész éjszakát víz nélkül töltötte a szervezetünk, így pótolni kell, ahogy az elektrolitokat is. „Főként a kálium és só az, ami a megfelelő egyensúlyt fenntartja a szervezetünkben, ha hidratáltak vagyunk. Ezek a vércukorszint szabályozásában és hormonháztartás egyensúlyában is nagy szerepet játszanak” – mondta Hueber.

Ha jót akarunk a testünknek, reggel még a kávé előtt igyunk meg 2 deciliter vizet, amibe 2 deciliter grapefruit vagy narancs levét keverjük.

A másik nagy hátulütője annak, ha rögtön kávéval indítjuk a napot: a kortizoltermelés stimulálása miatt megemelkedik a vércukorszint, ezáltal egy ponton elveszítjük az energiánkat. A rostok – főleg a teljes értékű forrásból származó rostok – segíthetnek, hogy egyensúlyban maradjon a vércukorszint. A fehérjék szintén segítenek ellensúlyozni a vércukorszint kiugrását. 

Együnk reggelire ezekből a tápanyagokból, mielőtt még meginnánk a kávénkat, így megelőzhetjük a vércukorszint egyensúlyának felborulását, emellett pozitív hatással van a stresszre és a gyulladásos folyamatok megelőzésére.

Sportoljunk még a kávé előtt

Érdemes a reggeli kávét a napi testmozgás utánra időzíteni

Érdemes a reggeli kávét a napi testmozgás utánra időzíteni

Ha azok közé tartozunk, akik reggel szeretnek edzeni, célszerű ezt még a zsírosabb ételek és a kávéivás előtt megtenni. „A testmozgás előtt elfogyasztott koffein szorongást és stresszt okozhat az edzés alatt” – mutatott rá Frances Largeman-Roth tápanyagszakértő.

Mossuk meg a fogunkat és pisiljünk

Mindig azután mosunk fogat, hogy megittuk a kávénkat? Nem ez a legjobb sorrend a szakember szerint. „A kávéban található savak gyengítik a fogzománcot, így a fogkefe sérüléseket okozhat a fog felszínén – mondta Frances Largeman-Roth. – A helyes sorrend tehát az, ha még kávézás előtt mosunk fogat, vagy várunk fél órát a kávé megivása után, mielőtt megtisztítjuk a fogainkat.”

Nem csak a fogainkról való gondoskodás fontos a reggeli ébredés után. Mindenképp előbb a mellékhelyiséget látogassuk meg, és csak azután igyuk meg a kávénkat. 

Sétáljunk egyet

Ideális esetben felkelés után egy-másfél órával kellene meginni az első kávénkat. Hogy miért? „Ha már legalább egy órája ébren vagyunk, a szervezet reggeli kortizolszint-emelkedése visszazuhant a napközbeni szintjére – magyarázza Abigail Hueber. Ha nagyjából 90 percet várunk az első kávéval, akkor lesz a testünk kortizolszintje a legkiegyensúlyozottabb, és így valóban hozzájárul a kávé ahhoz, hogy energikusabbak legyünk.”

Azt a másfél órát, ami a kávénk és az ébredés között van, felhasználhatjuk például egy kellemes sétára. „A természetes fény reggel még inkább kiegyensúlyozza a hormonszintünket – folytatta a szakember. Arról nem is beszélve, milyen fontos a cirkadián rendszerünk számára.”

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images