6 bizarr kávé, amit a világ körül isznak – a tojásostól a sajtosig

2023. április 01.
Az olívaolajos kávé már bekerült a világ egyik legismertebb kávézóláncának kínálatába is Olaszországban. Ám nem ez az egyetlen – számunkra – roppant különös hozzávaló, amivel a világban gazdagítják az emberek a reggeli feketéjüket. Mutatjuk azt a hetet, amit szerintünk mindenképp ki kell próbálnunk!
6 dolog, amivel a kávéjukat isszák az emberek a világ körül
  • Elsőre bizarrnak hangzik, ám egy kiskanál finom olívaolaj nem biztos, hogy árt a kávénak. Sőt, krémesebb lesz tőle.
  • A nagyvilágban az emberek rengeteg, számunkra unortodox megoldásnak tűnő hozzávalóval isszák a kávéjukat évtizedek, sőt évezredek óta.
  • Ezek közül jó párat azonnal kipróbálnánk, de lenne néhány, amire azért úgy kellene rábeszélni.

A mediterrán országokban gyakran isszák az emberek a kávéjukat olívaolajjal. Ám a világ nem áll meg itt. Megvan minden országnak a saját kávékultúrája, és számunkra némelyik elég szokatlannak hangzik. A tojástól a gheen és alkoholon keresztül a fűszerekig, számos dologgal turbózzák a reggeli feketéjüket. Mutatjuk a hat legérdekesebb kávéhozzávalót, amit mi is kipróbálnánk. (Nem úgy, mint Ashton Kutcher bizarr narancsleves kávéját.)

1. Vietnámi tojásos kávé

A híres vietnámi tojásos kávét az 1940-es években találta fel egy csapos, Nguyen Van Giang. Ő tej helyett használta a tojást a kávéba, mivel a francia gyarmati időkben tejből kevés volt az országban.

A vietnámi tojásos kávét krémes textúrája miatt szeretik

A vietnámi tojásos kávét krémes textúrája miatt szeretik

A ca phe trung krémes textúrájú és aromájú, és szinte minden vietnámi vendéglátóhely itallapján megtalálható a mai napig. A recept alapvetően egyszerű: keverjünk össze egy tojássárgáját cukrozott sűrített tejjel, míg krémes állagú nem lesz, majd töltsük a feketénkhez és élvezzük az édes és krémes finomságot.

2. Sajt a kávéba

Bizarrul hangzik, de ha emlékeztetjük magunkat, hogy a sajt is tejtermék, talán legyőzzük a skandináv sajtos kávéval szembeni ellenérzéseinket. Kaffeostnak nevezik a forró sajtos kávét. Ezt egy bizonyos típusú sajttal, a finnül leipäjuustónak nevezett sajtból készítik. Ezt úgy fordíthatjuk le, hogy kenyérsajt. 

A svéd reggeli elmaradhatatlan része a sajtos kávé

A svéd reggeli elmaradhatatlan része a sajtos kávé

Ez hagyományosan tehéntejből készül, édesebb és zsírszegényebb, mint például a cheddar. Vannak, akik kiveszik a kávéjukból a sajtot, ha már eleget ázott, ám mások – mint mi a kávés kockacukrot – különleges csemegének tekintik a kávéivás után.

3. A ghee és kávé találkozásáról már ódákat zengtek

A közösségi oldalakon már egész rajongótábora van a kávé gheevel, azaz tisztított vajjal való fogyasztásának. Kiemelik az egészségre gyakorolt jótékony hatásait: tele van vitaminokkal és egészséges zsírokkal, semlegesíti a kávé savasságát. 

A fehérjediétát követők kedvenc kávéja a ghee-vel gazdagított kávé

A fehérjediétát követők kedvenc kávéja a gheevel gazdagított kávé

A ghee, másnéven tisztított vaj úgy készül, hogy a vajat addig forralják, míg a víz el nem párolog belőle. A gheevel való kávéfogyasztásnak Jemenben és Etiópiában vannak nagy hagyományai. 

A laktózintoleranciában szenvedők is ihatják gheevel a kávét. Ezzel a tejszínhez hasonló textúrája és íze lesz a feketéjüknek, a kellemetlen mellékhatások nélkül.

4. Az ír kávéval nem kell választanunk alkohol és fekete között

Egy ír séf, Joe Sheridan találta ki a whiskys kávét az 1940-es években. Sheridan egy légibázison dolgozott. Szerette volna, ha valami olyan italt adhat a repülőtéren ragadt utasoknak, akiknek törölték a járatát, ami kellően felmelegíti őket. 

Az ír kávéban whisky van a kávé és tejszín mellett

Az ír kávéban whisky van a kávé és tejszín mellett

A kávé élénkítő és a whisky testet-lelket felmelegítő hatásának kombinációja a világ egyik kedvenc téli italává tette az ír kávét, nem csak Írországban. 

Az ír kávéban az alap összetevőkön kívül – whisky, kávé és tejszín – még tejszínhab is lehet a tetején.

5. A kardamomos kávé melengeti a testet-lelket

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A jellegzetes illatú és aromájú növény roppant népszerű a Közel-Keleten. A kardamommal főzött kávénak számos jótékony egészségügyi hatása van. Tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást és javítja a légzést. 

A kardamomos kávé elkészítése is egyszerű. Törjünk fel egy kardamomot, majd adjuk a forró kávéhoz. Vannak olyan receptek, melyben azt javasolják, őrölt kardamomot keverjünk a kávéhoz, mielőtt lefőznénk, így még erőteljesebb lesz a fűszer íze.

6. Marokkói kávé hat fűszerrel

Ha mindegyik fűszer van a kamránkban, onnantól roppant egyszerű elkészíteni a marokkói kávét. Változhat, milyen fűszerek kerülnek bele, de általában fahéj, kardamom, gyömbér, bors, szegfűszeg, szerecsendió ízesíti a kávét. Ez az egyszerű kardamomos kávé feltuningolt verziójának tűnhet, és az is. Viszont emiatt sokkal több jótékony hatása van a több fűszernek köszönhetően.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images