Ezzel a 7 lépéses reggeli rutinnal sokat tehetsz a bélflórád egészségéért

2023. május 16.
Az egészséges bélrendszer egy jó reggeli rutinnal kezdődik. Samantha Cassetty dietetikus és táplálkozási tanácsadó szerint az olyan apró szokások beépítése a napunkba, mint egy rövid testedzés, a rostdús reggeli, valamint a kávé- vagy teafogyasztás segíthet fenntartani az emésztőrendszerünk egészségét.
Ezzel a 7 lépéses reggeli rutinnal sokat tehetsz a bélflórád egészségéért

A szakértő javaslata szerint az alábbi hét lépést érdemes követnünk ahhoz, hogy jól induljon a reggelünk:

Kezdjük egy pohár vízzel

Az elegendő folyadékmennyiség elengedhetetlen a mozgáshoz és az emésztéshez, és az éjszakai kiszáradást is muszáj ellensúlyoznunk.

Táplálékkiegészítők

Emésztési problémák esetén sokat segíthetnek a táplálékkiegészítők a reggeli előtt körülbelül harminc perccel elfogyasztva. A probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek növelni a hasznos mikroorganizmusok számát a bélben, ezzel enyhítve a hányingert, a bélgázokat, a hasmenést és a görcsöket.

Bélbarát reggeli

Cassetty szerint a kielégítő reggeli étkezéshez egészséges zsírokra és körülbelül 20 gramm fehérjére van legalább szükségünk. A tápláló reggelit összeállíthatjuk bogyókból és más rostban gazdag élelmiszerekből, olajos magvakból, joghurtból, teljes kiőrlésű gabonákból és hüvelyesekből is.

Reggeli testmozgás

A kutatások szerint még egy rövidke edzés is javíthatja általános egészségi állapotunkat. Cassetty szerint egy 10-20 perces séta vagy jóga reggelente nagyszerű hatással van az emésztésre és a beleinkre.

Egészséges bélműködés

Nem csak az izmainkat jó átmozgatni reggelente, hanem a beleinket is. Cassetty azt tanácsolja, ha tudjuk, minden reggel szánjunk időt a székletürítésre. „Viccesen hangzik, de a szokások rabjai vagyunk, és minél jobban ragaszkodsz a fürdőszobai rutinhoz, annál inkább valószínű, hogy a beleid is együtt fognak működni” – mondta.

Ébresztő

A kávé és a tea a bennük lévő koffeinnek köszönhetően segíthetnek a reggeli rutin kialakításában. Ráadásul tartalmaznak növényi mikrotápanyagokat, úgynevezett polifenolokat is, amelyek táplálják a jótékony bélbaktériumokat.

Relaxáció

Stresszes időszakban lassul az emésztésünk – magyarázza a szakértő. Ilyenkor érdemes mindennap 5-20 percet szánni olyan tevékenységekre, mint a naplóírás, a meditáció vagy a relaxációs légzés.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images