Vigyázz, ha french press kávét iszol! Megemeli a koleszterinszintet

2022. szeptember 15.
Az egyik legnépszerűbb kávékészítési módszer a french press, ami nem is meglepő, hiszen már maga a szertartás, ahogy lefőzzük a reggeli kávénkat, tiszta mindfulness. A koleszterinszintünk mégsem díjazza annyira a french presst, a legfrissebb kutatási eredmények szerint a szakértők is azt javasolják, igyuk inkább máshogy a kávénkat.

Sok függ az arányoktól, a víz hőmérsékletétől, de alapvetően a french press kávéfőzés így néz ki: a megőrölt kávét beletöltjük a french press tartójába, ráöntjük a forró vizet, hagyjuk állni, végül a fémszűrőt belemerítjük a főzetbe, hogy leszűrjük a zaccot. Kitöltjük a kávét, és megisszuk. Hogyan emelheti meg ez a folyamat a koleszterinszintet?! – merülhet fel a kérdés bennünk. 

„Papírfilter nélkül, a szitaszerű szűrő préseli le a zaccot, majd a fent megmaradó folyadékot töltjük ki és fogyasztjuk – magyarázta dr. Emma Laing, a Georgia Állami Egyetem Dietetikai Tanszékének vezetője. – Emiatt van a kávénak a french press módszerrel olyan erős és telt íze.” Hol a hiba mégis? A legfrissebb kutatások szerint a tulajdonképpen szűretlen kávé megemeli a rossz (LDL) koleszterin szintjét a szervezetben. Ez a zsírszerű vegyület képezi a plakkokat az érfalakon, és vezet szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

french-press-kave-koleszterinszint

A kapcsolat a french press és a koleszterinszint között

A kávé alapvetően koleszterinforrás. Olyan olajos vegyületeket tartalmaz a kávébab, az úgynevezett diterpének csoportjába tartozó növényi anyagokat, melyek hozzájárulnak a magas koleszterinszint kialakulásához, ha nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe. Az Open Heart nevű kardiológiai szaklapban megjelent 2022-es kutatás szerint ez napi hat csésze vagy több.

A papír kávéfilterrel készült kávé megszűri a diterpén vegyületeket is, így azok végül nem kerülnek a csészénkbe. A french press viszont alapvetően szűretlen kávé, így jelentősen többet tartalmaz a koleszterinszintet megemelő vegyületekből is. „A french press-ben található diterpén vegyületek koncentrációja 300-szor nagyobb lehet, mint a papírfilteren át főzött kávénak” – mutatott rá dr. Robert Fishberg kardiológus.

A koffeinmentes kávéban is sokkal kisebb a magas koleszterinszintet okozó vegyületek koncentrációja, de az erős pörkölés is csökkentheti a diterpének szintjét a kávébabban.  „Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb hőmérsékleten, minél tovább áll a vízben a kávéőrlemény szűrő nélkül, annál több magas koleszterinszintet okozó olaj kerül a kávéfőzetbe.”

Hogyan igyunk french presst, hogy a koleszterinszintnek se ártson?

Attól is függ, milyen hatással van a koleszterinszintünkre, hogy mennyi french press kávét iszunk egy nap. Ha egyet-kettőt az íze kedvéért, valószínűleg nem okoz semmi problémát. „Ha valaki, aki egyébként egészséges, kiegyensúlyozott étrendet folytat, rendszeresen sportol, megiszik egy kávét, nem kell aggódnia az egészsége és a koleszterinszintje miatt – mondta Laing. – Ha rakunk a kávénkba tejszínt, tejet, vajat, esetleg a ma divatos módon kókuszolajat, jó, ha tudjuk, hogy ezek is szaturált zsírok, melyek szintén emelik a szervezetben a rossz koleszterin szintjét.”

A kardiológus azt javasolja, válasszunk erős pörkölésű kávét, amiben alacsonyabb a diterpének koncentrációja. Emellett csökkentsük a french presszel készült kávénk mennyiségét a nap folyamán, váltsuk ki más módon főzött kávéval.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!