Ennyit kellene valójában várnunk a fogmosással a reggeli kávé után

2023. május 11.
Valószínűleg mindenkinek megvan a jól bevált reggeli forgatókönyve. Van, akinek első dolga megtisztítani a fogait, míg mások csak a kávé és a reggeli után állnak neki szájuk ápolásának – nekik különösen oda kell figyelniük arra, hogy mikor mosnak fogat.
Ennyit kellene valójában várnunk a fogmosással a reggeli kávé után

Vera Tang fogászati egyetemi adjunktus szerint semmiképpen sem jó ötlet várni a fogmosással a reggeli kávé elfogyasztásáig. Ennek az az oka, hogy a kávé savas, és akár fél óráig is eltarthat, amíg a nyálban lévő fehérjék lebontják kedvenc reggeli napindítónkat. Ha közvetlenül kávézás után mosunk fogat, akkor bizony a savat benyomjuk fogaink pórusaiba.

Kevesebb veszély fenyegeti viszont azokat, akik sok tejjel isszák a kávéjukat, mivel így csökkenthetik a savasságot. A szakértő azt javasolja, hogy a reggeli koffeinlöket után öblítsük ki a szánkat egy kis vízzel, és várjunk 30 percet a fogmosással.

Annak ellenére viszont, hogy sokan azt állítják, a rendszeres kávézás rossz hatással van a fogainkra, nem kell aggódnunk, ha nem visszük túlzásba a fekete ital fogyasztását, hiszen a nyálunk természetes módon tisztítja a szánkat. Hosszú ideig, folyamatosan kortyolgatnunk kell a kávét ahhoz, hogy a benne lévő sav károsítsa a fogainkat.

A cukortartalom már sokkal nagyobb probléma, mint a savasság. Kedvenc édesítőnk ugyanis fogszuvasodást okozhat, így ha nélküle nem csúszik le a kávé, akkor érdemes minél hamarabb felhörpinteni a lassú kortyolgatás helyett.

Forrás: Self, Fotó: Getty Images