3 nyári szabadtéri sport, amit neked is ki kell próbálnod idén

2023. május 28.
A melegebb idő beköszöntével biztos sokakban felmerül, hogy szívesen csinálna valamilyen kinti programot. Összeszedtünk három olyan kültéri sportot, amiről keveset hallunk, kevésbé elterjedtek, ámde annál érdekesebbek. Ha elegünk van az edzőtermek bezártságából, akkor ezeket csinálva egyszerre sportolhatunk és jól is érezhetjük magunkat.

Túrázás máshogy: Kéktúra vagy erdőfürdő

Ha szívesen menekülnénk a monoton hétköznapok világából, vagy zavar, hogy mindig falak és épületek között vagyunk, akkor meneküljünk az erdőbe. Nincs kötelezettség, nincs elvárás, egyszerűen csak elmerülhetünk a gyaloglás adta lehetőségekben.

Egyedül is lehet menni, de akár barátokkal vagy a családdal együtt is. Budapesten élőknek tökéletes választás a Budai-hegység. Rengeteg gyönyörű túraútvonal van kialakítva, közelsége miatt pedig az oda-és a visszaút sem sok idő.

De ha nagyobb kihívásra vágyunk, akkor tűzzük ki célul, hogy teljesítjük az egész Országos Kéktúra útvonalat! Észak-Magyarországon ível át az útvonal, több mint 1000 km hosszú, de minden befektetett időt és energiát megér. A kialakított pontokon pedig be lehet pecsételni a Kéktúra füzetünkbe, hogy ott jártunk.

Ha pedig a jó öreg túrázásnál különlegesebbre vágyunk, próbáljuk ki az erdőfürdőt! Technikailag az erdőfürdő műfaja nem sokban különbözik az erdei sétától, mégis egészen más élményt ad. Az erdőfürdő egy vezetett, csendes túra, mely során sokkal mélyebben kapcsolódhatunk a természethez és így magunkhoz is. Séta közben szigorúan csendben kell maradni és néhány irányított gyakorlattal más fénytörésből megtapasztalni a természeti környezetünket. 

Disc Golf avagy frizbigolf

A disc golf először Amerikában kezdett elterjedni, de mára már az egész világon űzik ezt a sportot. A szabálya egyszerű és hasonlít egy kicsit a golféhoz: egy megadott pontról indulva minél kevesebb dobással el kell juttatni a korongot a kosárba.

Rengetegféle helyszínen lehet frizbizni, akár erdőben, mezőn, tavas vidéken, ezáltal miközben játszunk, aközben élvezhetjük a látványt és a szabadban lehetünk. Ahogy a helyszínek, úgy maguk a korongok is sokfélék – azaz sokféleképpen szállnak, miután eldobtuk őket. Vannak, amelyek kifejezetten jobbra vagy balra „fordulnak” leszállásuk végén vagy éppen súlyban vagy kialakításban mások.

A budapesti Kanyon DGSE folyamatosan szervez gyakorlási lehetőségeket és versenyeket, így nem kell magunktól kitalálnunk mindent, ami ehhez a sporthoz szükséges. Kisiskolásoktól kezdve a régebb óta fiatalokig bárki kipróbálhatja magát egy gyakorlókörön. Nyáron például részt vettek a csapat-világbajnokságon, és rendkívüli eredménnyel zártak.

A disc golf egyben sport, játék és szórakozás. Emellett taktika és erőnlét is szükséges a jó eredményhez, ezért azok számára is alkalmas, akik szeretik a folyamatos kihívásokat.

Bobozás

Az egyik legszórakoztatóbb program a bobozás, amely egyben sport is. De természetesen nem arra a bobozásra gondolunk, amely világversenyek részét képezi. Sokkal inkább arra a bobozásra, amely például a Visegrádi-hegységben található. Akár barátokkal, akár családdal megyünk, mindenki élvezni fogja.

A Visegrádi Bobpálya a Nagyvillámon található, amelyre persze autóval is fel lehet jutni, de sokkal érdekesebb felkirándulni a kilátóhoz. Így rögtön összekötünk két izgalmas sportolási lehetőséget is. A gyalogtúra nem is hosszú, nagyjából 1 óra alatt már a pályánál is lehetünk, ha a Duna-partról indultunk.

Kétféle bobból is választhatunk, van nyári és alpesi bob. Az alpesi bob kisgyermekek számára is teljesen biztonságos, hisz magához a bobhoz és a lesiklórendszerhez is hozzá vagyunk kötve. A sebességet teljes egészében a vezető utas irányíthatja. Ezzel szemben a nyári bob nincs hozzákötve a rendszerhez, mert a lesikló maga egy félcső. Az egész lehet egy nagy játék, de akár versenyeket is lehet rendezni bobozásból.

Fotó: Getty Images, Szerző: Bognár Anna