Ha büdös a kulacsunk belseje, ezzel az olcsó trükkel szagmentesíthetjük

2023. május 29.
Ha véletlenül a kulacsunkon felejtettük a kupakot éjszakára úgy, hogy még volt az aljában egy kis víz, könnyen előfordulhat, hogy másnap áporodott szag csapja meg az orrunkat, mikor lecsavarjuk. Van azonban egy egyszerű trükk, amivel gyorsan és hatékonyan szagmentessé tehetjük újra a vizesflaskánkat.
Ha büdös a kulacsunk belseje, ezzel az olcsó trükkel szagmentesíthetjük
  • Kulacsot mosni nem csak azért nehéz, mert ha keskeny a nyílása, mindenképp szükség van hozzá mindenféle kefére és eszközre.
  • Gyakori, hogy áporodott szaga lesz a kulacsunknak, mert az alján felejtünk egy kis vizet.
  • De a vizeskulacs alján maradt picike víz a vízkőképződésnek is kedvez, ami szintén fura ízt és szagot eredményezhet.

Jelentősen lerövidíthetjük a kulacs kitisztításának idejét, ha rábukkanunk a megfelelő eszközökre. A jól bejáratott rutinunk azonban rögtön megbukik, ha például éjszakára elfelejtjük kiönteni az összes maradék vizet a kulacsból, ráadásul még a kupakot is rajta felejtjük.

Másnapra könnyen bebüdösödhet a kulacs. Ebben az esetben nem elég egy mosogatás, más módszerekre van szükségünk. Az alumíniumkulacsot nem szabad fertőtlenítőszerekkel mosni, mivel oxidációt indíthat be a felületén. De hogyan lesz szagmentes mégis a kulacsunk?

Ez a varázsszer a szagtalan kulacshoz

A citromsavval való tisztítás a leghatékonyabb, ha valamiért áporodott, büdös szaga lett a kulacsunknak. A legjobb benne, hogy nem mérgező, teljesen természetes és nem károsítja a rozsdamentes acél és alumínium kulacsot sem. Ráadásul az ecettel ellentétben nem marad utána kellemetlen szag, ami vízivás esetén elég nagy előny. Még jobb, hogy a citromsav antibakteriális hatású is.

Milyen gyakran kell citromsavaznunk a kulacsot?

Műanyag, üveg és fém kulacsot is tisztíthatunk citromsavval

Műanyag, üveg- és fémkulacsot is tisztíthatunk citromsavval

Ahhoz, hogy ne büdösödjön be egy kulacs, a legjobb, ha hetente elvégezzük a citromsavas tisztítást. Így megelőzhető, hogy vízkő képződjön a belsejében, ami a kellemetlen szagok melegágya. 

Használhatjuk a család összes kulacsán. A felnőttek fém- vagy üveg-, és a gyerekek műanyag flaskáin egyaránt. A citromsav néhány pillanat után teljesen feloldódik a vízben, csak hagyni kell állni, majd kiöblíteni. Ráadásul nagyon olcsó.

Hogyan tisztítsuk citromsavval a kulacsot?

A citromsavat számos dologra használhatjuk a háztartásban, zsíroldástól a vízkő eltávolításáig. Ehhez a listához csatlakozhat a kulacsok tisztítása is. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan tehetjük szagmentessé vele a kulacsainkat.

  1. Töltsünk meg egy nagy edényt vagy a mosogatót meleg vízzel és keverjünk el benne néhány evőkanál citromsavat.
  2. Tegyük az edénybe a kulacsokat, miután eltávolítottuk a szilikon zárógyűrűket, szívószálat. Ezeket mosogatószerrel mossuk el.
  3. A kulacs minden más tartozékát tegyük a citromsavas vízbe és hagyjuk ázni 15 percig. 
  4. Öblítsük le alaposan és hagyjuk teljesen megszáradni használat előtt.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash