Mire elég heti egy szex a párkapcsolatban? Többre mint gondolnánk!

2023. június 10.
A szexuálterapeuta szerint a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség, ha a szexről van szó. Az viszont nem tisztázott, hogy csak a behatolással járó szex számít-e együttlétnek, vagy az orális szex is beleszámít abba a mennyiségbe, ami a szakemberek szerint ahhoz kell, hogy a párkapcsolat ne menjen tönkre.
Milyen gyakran kell szexelni ahhoz, hogy ne menjen tönkre a párkapcsolat
  • Egy átlagos pár egyszer szexel egy héten a statisztikák szerint.
  • A szexuálterapeuta szerint azonban sokkal fontosabb a mennyiségnél a minőség és az intimitás.
  • Azonban ha az egyik fél elégedetlen az együttlétek számával, érdemes kompromisszumra törekedni.

Mennyi szex a normális? Mennyit kell(ene) szexelni egy párkapcsolatban? Teljesen rendben van, ha időnként elbizonytalanodunk és feltesszük magunknak a kérdést, vajon eleget szexelünk-e a párunkkal. Azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy minden ember és minden párkapcsolat más, így a szexuális szükségletek is.

A több szex nem feltétlenül jár együtt a jobb párkapcsolattal. A szakember szerint inkább a szex minősége, a kötődés és intimitás számít, ez az, ami valóban javíthat a kapcsolatunkon.

De mégis milyen gyakran kell szexelni egy párnak?

Nincs jó és egyértelmű válasz arra, milyen gyakran kell(ene) együtt lennie egy párnak. Csak az számít, hogy a két ember mit érez jónak és kielégítőnek az adott kapcsolatban.

Egy 2017-es tanulmányban, ami az Archives of Sexual Behaviour című tudományos szaklapban jelent meg, 26 ezer embert követtek 1989 és 2014 között. Azt figyelték meg, hogy egy átlagos felnőtt évente 54 alkalommal szexelt, ami nagyjából heti egy alkalmat jelent. Az is kirajzolódott, hogy a házaspároknál is körülbelül ugyanennyi maradt a heti együttlétek száma: 51 alkalom egy évben. 

A gyakoriság az életkorral is összefüggésben volt. A húszas éveikben járók még évente mintegy 80-szor szexelnek, ez a hatvanas évekre lecsökken évi körülbelül 20 szexuális együttlétre. 

Azt is hangsúlyozták a kutatók, hogy az is széles skálán mozog, mit is értünk szex alatt. Ez egyénenként és páronként mást jelenthet.

Elég a heti egy szex a párkapcsolatban?

Egy átlagos pár egyszer szexel egy héten a statisztikák szerint.

Egy átlagos pár egyszer szexel egy héten a statisztikák szerint

Bár heti egy szex az átlag, ez nem feltétlenül jelenti, hogy ez a megfelelő mennyiség ahhoz, hogy egy párkapcsolat ne menjen tönkre. „Sok párral dolgoztam már, akik azt mondták, nagyjából heti egyszer vannak együtt. Mások szerint ez egyáltalán nem elég – mondta Stefani Goerlich szexuálterapeuta. – Minden párkapcsolatban más az a mennyiség, amivel megelégszenek a pár tagjai. Ami még elég ahhoz, hogy működjön a kapcsolat.”

„Lehet a szex túl kevés vagy túl sok, ez egyén- és párfüggő – hangsúlyozta Christene Lozano családterapeuta, aki szexfüggőkkel is foglalkozik. – Vannak, akiket az sem zavar, ha hónapokig nem szexelnek. Ahelyett, hogy egy pontos számot akarnánk mondani, amennyit muszáj szexelnünk, inkább magára a szexuális kapcsolat minőségére kellene koncentrálnunk és arra, mit jelent ez a két ember számára.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash