6 meglepő dolog, amit nem feltétlenül tudtunk a szexről

2023. május 24.
A szex alapvetően jó dolog. Ráadásul egy friss kutatás eredményei szerint segít, hogy tovább éljünk. Mutatjuk, mik derültek ki a szexszel kapcsolatban, hogyan segít, hogy tovább élhessünk.
6 meglepő dolog, amiért tovább élnek, akik szexelnek
  • Szexelnek a madarak, szexelnek a méhek, most pedig kiderült, hogy a világ legtovább élő emberei szintén gyakran bújnak össze.
  • A friss kutatás a szexuális vágyat vizsgálta főként, számos más tanulmány viszont már korábban kimutatta, hogyan függ össze a hosszabb élet a rendszeres szex jótékony hatásaival.
  • Nemcsak a páros szexnek vannak jótékony hatásai az egészségünkre, hanem az önkielégítésnek is.

Japánban követték hét éven keresztül 8500 ember szexuális életét. A vizsgálatban megfigyelték, hogy akiknek a libidója az évek múlásával is megmarad és rendszeres szexuális életet élnek, kisebb eséllyel halnak meg korábban, mint azok, akik egyáltalán nem szexelnek.

„A szex jó az embernek, egyedül vagy párban egyaránt – foglalta össze röviden Dr. Janine David belgyógyász, a szexuális egészség szakértője. – Az intim együttlét minden formája számít. Még az is pozitív hatással van a hormonháztartásunkra, ha csak egymáshoz bújunk. Az ölelés növeli az oxitocin termelését és csökkenti a kortizol, a stresszhormon szintjét a szervezetben.”

Ha nem lenne elég motiváló a szexre maga az élvezet, mutatjuk, hogyan hosszabbítja meg az életünket az együttlét.

1. A szex felturbózza az immunrendszert

Tagadhatatlanul sugárzunk egy kiadós szex után. Egy 2004-es kutatásból az is kiderült, hogy igazi elixír az immunrendszerünknek a rendszeres szex. „Azoknál, akik gyakrabban szexelnek, magasabb volt a szervezetükben a fertőzésekkel harcoló antitestek mennyisége” – mondta Dr. David. 

A szex abban is segít, hogy jobban aludjunk. Az orgazmuskor termelődő prolaktin hormon megnyugtat, így nyugodtabb és pihentetőbb alvásban lehet részünk, ami, tudjuk jól, hogy nagyon fontos az immunrendszerünk számára.

2. A szex csúcsra járatja az emlékezőképességünket

Meglepő, de a szex segíthet az időskori szellemi hanyatlás ellen is. Egy 2019-es vizsgálatból derült ki, hogy akik idősebb korban is rendszeres nemi életet élnek, azoknál lassabb a szellemi hanyatlás és kisebb a demencia kialakulásának kockázata. 

„Ennek köze lehet a társas kapcsolatokhoz, melyek nagyon fontosak a szellemi hanyatlás ellen – mondta a szakértő. – Ha egy idős ember rendszeres szexuális életet él, akkor nagy eséllyel több emberi kapcsolata van, élénkebb társadalmi életet él. Ez segíthet a szellemi hanyatlás késleltetésében.”

3. A szex megszüntetheti a migrént és ízületi fájdalmat

A szex hatásos és természetes fájdalomcsillapító

A szex hatásos és természetes fájdalomcsillapító

Az akrobaták lehet, hogy nem értenének ezzel egyet, de az ízületi fájdalmakra kifejezetten jó hatással lehet a vízszintesben végzett közös torna. „Endorfin szabadul fel szex közben, ami természetes fájdalomcsillapító – mondta Dr. David. – Jó hír az idősebbeknek, akik artritiszben szenvednek.”

Egy 2013-as tanulmány szerint a migrénben szenvedők 60 százalékánál is csökkentette a fejfájást és a panaszokat a szex.

4. Több szex, kisebb esély a szívrohamra

Bár a filmekben gyakori fordulat, hogy szex közben kap valaki szívrohamot, a valóságban az intim együttlét pont ellentétes hatású, csökkenti az infarktus esélyét. „A boldogsághormon szintje növekszik szex közben a szervezetünkbe, míg a stresszhormoné csökken – magyarázta a szakértő. – Emellett a szex felfogható közösen végzett kardiotréningnek is, csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatok szintjét, melyek hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához.”

A gyulladások növelik a magas vérnyomás, bélrendszeri problémák, autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. Viszont aki rendszeresen orgazmust él át, azoknál feleakkora a halálos kimenetelű koronáriás szívbetegség esélye.

5. A szex megvédheti a férfiakat a prosztataráktól

„Bár több és szélesebb körű kutatásra van szükség, de a rendszeres szex csökkentheti a férfiaknál a prosztatarák kialakulásának kockázatát – mondta dr. David. – Az Amerikai Egyesült Államokban vizsgáltak 32 ezer férfit 18 éven át. Azt figyelték meg, hogy akinek havonta több mint 21-szer volt ejakulációja, annál 20 százalékkal kisebb volt az esély a prosztatarák kialakulására, mint azoknál, akik egy hónapban legfeljebb 7-szer éltek át orgazmust. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a több ejakuláció közvetlenül összefügg a prosztatarák kialakulására való kisebb eséllyel.”

6. A szex felér másfél kilométer gyaloglással

A kiadós szex felér 1,5 kilométer gyaloglással

A kiadós szex felér 1,5 kilométer gyaloglással

Ha a napot egy kiadós sétával kezdjük és egy jó szexszel zárjuk, valószínűleg ez a hosszú élet receptje. „A misszionárius póz egy heteroszexuális együttlétnél egyenértékű egyórányi közepesen intenzív kertészkedéssel – mondta Dr. Anand Patel urológus. – 15 perc heves előjáték és/vagy szex még 16 órával az együttlét után is érezteti a jótékony hatását a vércukorszintre.”

Ha a sporttal szeretnénk egybevetni, mennyit számít a szex, egy 20 perces együttlét 1,5 kilométernyi gyaloglással tekinthető egyenértékűnek. A szex tehát fittebbé tesz, a még hevesebb szex pedig segít, hogy tovább éljünk.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash