Mennyi szex normális egy kapcsolatban? Meg fogsz lepődni!

2022. október 23.
Heti 2 vagy 3? Esetleg havonta 1? Vajon mennyi a bűvös szám?

Egy kapcsolat elején szinte izzani szokott a párok között a levegő, ám ahogy az idő halad, és a felek is egyre jobban megismerik, valamint megszokják egymást, gyakran megesik, hogy az a bizonyos láng takarékra kapcsol. Már nem lesz olyan izgalmas a szex, mint korábban volt, és a mindennapos hancúrozás is heti vagy havi néhány alkalomra redukálódik. Ha volt már hosszú távú kapcsolatod, valószínűleg te is átéltél hasonlót. És bár teljesen normális, ha neked vagy partnerednek idővel változnak az igényei, a kevesebb szex hatására mégis sokakban fel szokott merülni a kérdés: vajon ez normális? Normális, ha hetente vagy havonta csak néhányszor szexelünk, vagy ennél több kellene? Mások vajon mennyiszer csinálják?

A következőkben Jessa Zimmerman szexterapeuta és házassági tanácsadó válaszait tolmácsoljuk.

szex-ferj

Mennyi szex normális egy egészséges kapcsolatban?

Lehet, hogy most meg fogsz lepődni, akár még kicsit csalódott is leszel, de a szakértő nem győzi hangsúlyozni, hogy nincs olyan, hogy normális, és nincs olyan, hogy megfelelő mennyiségű szex. Nincs egyetlen bűvös szám sem, ami minden egyes párnál működni tudna. Jessa Zimmerman szerint mindig a két fél személyes igényeitől függ és változik, hogy mennyi szex van egy párkapcsolatban. Vannak, akik havonta egyszer szexelnek, és ezzel tökéletesen elégedettnek érzik magukat, de olyanok is akadnak, akiknek egyáltalán nincs szex a kapcsolatukban, és így is jó nekik.

Zimmerman azt mondja, az emberek általában akkor érzik úgy, hogy nem szexelnek eleget, ha a mennyiséget elkezdik a párkapcsolat korai szakaszához hasonlítgatni. A szakértő szerint ezt az összehasonlítást jobb elkerülni. „Normális, hogy a szexuális érdeklődésünk idővel megváltozik, és már nem érezzük úgy a vágyat, mint régen. És az is előfordulhat, hogy éppen egy olyan időszakodat éled, amikor kevesebb szexre vágysz, nincs ezzel semmi baj” – magyarázta, majd hozzátette, hogy a szex gyakoriságának a csökkenése nem feltétlenül jelenti, hogy bármi baj lenne a kapcsolattal.

Zimmerman szerint ahelyett, hogy másokhoz vagy a múlthoz hasonlítgatnád a szexuális életedet, sokkal fontosabb a következő kérdéseket feltenni: számotokra kielégítő az a mennyiségű szex, ami most van a kapcsolatotokban? Te elégedettnek érzed magad a jelenlegi szexuális életeddel? És a párod? Ha mindkettőtök számára megfelelő a jelenlegi helyzet, akkor kár felesleges dolgokon stresszelned magad.

Ne csak a szexen legyen a fókusz!

Bár a szex tényleg fontos eleme egy párkapcsolatnak, Zimmerman szerint figyelni kell rá, hogy ne kizárólag ezen legyen a hangsúly. A cél az lenne, hogy a pároddal – a szexen kívül is – örömet tudjatok egymásnak okozni, hogy megfelelően tudjatok egymáshoz kapcsolódni.  Ha ez megvan, a szexszel kapcsolatos esetleges problémákat is könnyebben meg fogjátok tudni beszélni egymással.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!