Így állítsd vissza a babád alvását nyaralás után

2023. június 14.
Minden kisgyerekes szülő tudja, hogy a babák és kisgyerekek alvása érzékeny terep, amit egy nyaralás általában fenekestül felforgat. Mit tegyünk azért, hogy hazaérve újra nyugodtan teljenek az éjszakák?

Otthon már végre sikerült elérni, hogy a kicsi átalussza az éjszakát, vagy legalábbis csak kétszer-háromszor keljen fel éjszaka, aztán nyaralni megy a család és borul az egész. Az új környezet, a fárasztó utazás és a rengeteg inger gyakran teljesen megborítja a kisbabák és kisgyerekek agyműködését, ami az alvásukra is hatással lehet – a legnagyobb probléma pedig, hogy ez gyakran hazaérkezve sem változik meg.

Alapvető szabály, hogy a csecsemők nincsenek oda a változásokért. Ha egyszer már sikerült kialakítani a számukra is megfelelő rutint, bármilyen kis eltérés ingerlékenyebbé, zaklatottabbá teheti őket. Épp ezért fontos leszögeznünk, hogy az alvásciklus felborulása ilyen helyzetekben teljesen természetes, normális reakció a kicsiknél, ettől függetlenül persze elképesztően fárasztó lehet a szülőknek. Jensine Casey okleveles csecsemőalvás-szakértő és gyógypedagógus szerint „körülbelül háromnapos alkalmazkodási időszakra lehet számítani (főleg, ha az időzónákat megváltoztatták), ezért fontos, hogy következetesek maradjunk, hogy a gyermek újra megtanulja az alvással kapcsolatos elvárásokat”.  Szerencsére azért vannak technikák, amikkel tudatosan segíthetjük a régi alvási rutinba való visszarázódást, sőt, segítenek, hogy a nyaralás alatt is nyugodtabbak legyenek az éjszakák.

Tartsuk magunkat a rutinhoz

Minimalizálhatjuk a vakáció utáni alvás regressziót, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nyaraláson is megtartsuk a baba rutinját – állítja Dr. Lina Velikova alvásspecialista. Persze a környezet garantáltan más lesz, de ha nagyjából ugyanabban az időben alszanak napközben, és ugyanazokat az alváshigiéniai rituálékat tartják, mint otthon, akkor nem biztos, hogy felborul a kicsik alvása. „Ha a szülő betartja a szokásos alvásidőket, a kisgyermeke biztonságban érzi magát, és könnyebben elalszik majd” – magyarázza Dr. Velikova.

„Miután a család hazatért a nyaralásból, menjen minden a szokásos rutin szerint, de mindig beszéljünk a kisgyerekkel a következő lépésről” – folytatja. „Gyűjtsd össze a gyereked kedvenc játékait, és tedd le őket az ágyba, és mondd el, mennyire izgatottak, hogy újra együtt alhatnak gyermekeddel az ágyában.”

Jetlages bébik

Persze még a legjobb szándékkal sem tudjuk mindig megúszni a jetlaget, vagyis az időeltolódásból fakadó alvásproblémákat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy egy hosszú út és a nagy időeltolódás a szülőket is kimeríti, így nem biztos, hogy olyan jól tudnak reagálni egy nyűgös, hisztis babára vagy kisgyerekre. Ilyenkor az előzőeknek kissé ellentmondva jobb az ösztöneinkre hagyatkozni az óránk helyett, vagyis figyeljünk rá, hogy mikor fáradt el a gyerek és igyekezzünk akkor megteremteni neki az alváshoz ideális körülményeket.

Minden jó, ha a vége jó

Bár a kisgyerekes utazás sosem könnyű helyzet, a jó hír az, hogy előbb vagy utóbb az egész család visszarázódik majd a régi rutinba. Jó ötlet lehet, ha ezt a gondolatot megpróbáljuk szem előtt tartani a legnehezebb időszakokban, hogy belekapaszkodhassunk, amikor nagyon türelmetlennek és kimerültnek érezzük magunkat. Próbáljunk meg emlékezni arra is, hogy felnőttként is borzasztóan kimerítő lehet egy nagy utazás és a rengeteg új ingerrel járó környezetváltozás, ezért lehetőségeinkhez mérten legyünk extra türelmesek és megértőek a kicsikkel. Ahogyan a legtöbb probléma a kisbabás életben, ez is megoldódik majd pár nap alatt.

Forrás: Romper Fotó: Getty Images