A vas és réz mennyisége a szervezetben elősegítheti a rák és az áttétek kialakulását

2023. június 20.
A 2023-as Chicagói Rák Kongresszuson francia kutatók számoltak be legfrissebb felfedezésükről. Kutatásaikból az derült ki, hogy a vas és réz szintje a szervezetben hatással van a rák és az áttétek kialakulására.
A vas és réz mennyisége a szervezetben elősegítheti a rák és az áttétek kialakulását
  • Jól tudjuk, milyen fontos szerepet játszik a vas a testünk működésében és egészségünkben. 
  • Az emberi test többféle fémet is tartalmaz a vason kívül, például cinket, nikkelt és rezet.
  • Utóbbiról kiderült, milyen szerepe lehet a rák vagy az áttétek kialakulásában.

Raphaël Rodriguez, a párizsi Curie Intézet kutatója számolt be a rákgyógyításban áttörést jelentő felfedezésükről. A francia kutatók a fémek természetes jelenlétét vizsgálták az emberi testben. Rájöttek, hogy a réz és vas szintje milyen szerepet játszik a rák és az áttétek kialakulásában.

Hogyan függnek össze a fémek és a rák?

„Nikkel, cink, magnézium, kalcium – sorolta a kutató. – Ezek az elemek az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe. Mondhatjuk, hogy a biológia elhanyagolt gyermekei, mivel a fémeket sokkal nehezebb tanulmányozni a szervezetünkben, mint a fehérjéket vagy nukleinsavakat. Az emberi testben lévő fém sokkal kisebb, mint egy DNS-molekula vagy egy fehérje.”

A szerepük viszont annál fontosabb. Ám korábban még nemigen kutatták az emberi szervezetben jelenlévő fémek és a rák összefüggéseit. Dr. Rodriguez és kutatótársai bebizonyították, milyen káros hatásuk lehet: „növelhetik a tumor méretét, az áttétek kialakulásának esélyét. Mi magunk sem akartuk elhinni, ez teljesen új megvilágításba helyez sok mindent”.

Áttörés a rákkutatásban

A vas is növelheti a tumor méretét, az áttétek kialakulásának esélyét

A vas is növelheti a tumor méretét, az áttétek kialakulásának esélyét

2023-ban a Nature című tudományos szaklapban publikálták felfedezéseiket a francia tudósok. Tanulmányuk eredményei áttörést jelenthetnek a rák elleni harcban, újra kell gondolni a fémek alkalmazását a gyógyászatban.

„Az nem lehetséges, hogy nem pótoljuk a vasat a szervezetben, hiszen elengedhetetlen a szerveink megfelelő működéséhez. Aki vashiányos vérszegénységben szenved, mindenképp kapnia kell vasat – mondta a kutatás vezetője. – Vannak olyan speciális molekulák, melyeket alkalmazunk a gyógyászatban más betegségek kezelésére, például a 2-es típusú diabétesznél, amik gyulladáscsökkentő hatásúak és gátolják az áttétek képződését.”

A kutató szerint a feladat most az új gyógyszerek megalkotása, a többi, szervezetünkben jelen lévő létfontosságú fém, a magnézium, kobalt, nikkel, sőt, a cink alapos elemzése.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash