A 8 legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk az orvosunknak

2021. november 19.
Ötből egy ember a statisztikák szerint csak évente egyszer találkozik a háziorvosával a statisztikák szerint, melyek ráadásul még a járvány előtt készültek, azóta ez a szám még csökkenhetett. A legtöbb háziorvos azonban a megelőzés a legjobb gyógymód elv híve, aminek az alapja a megfelelő információ. Már csak a jó kérdések hiányoznak, hogy pont azt tudjuk meg, amire igazán szükségünk van.

„Azok az információk és tények, melyeket a jól feltett kérdések nyomán kaphat egy páciens a háziorvosától, segíthet jobban képet kapni az egészségéről és a legfontosabb feladatokról – mondta dr. Monaa Zafar New York-i háziorvos. – Ugyanakkor az is kiderülhet, ha felteszik a betegek ezeket a kérdéseket, mennyire törődik valójában az orvosunk a fizikai és mentális egészségünkkel. Segíthet eldöntenünk, hogy az orvosunk valóban jó választás-e, vagy ideje másikat keresnünk.”

Amikor az éves ellenőrzésre érkezünk, az alábbi nyolc téma remek kiindulópontot jelent ahhoz, hogy képet kapjon az orvos az egészségi állapotunkról, mi pedig az orvosunkról. 

orvos-8-kerdes-hol-faj

Milyen hatással lehet a családi kórtörténet az egészségemre?

Ha eddig nem tájékoztattuk az orvosunkat a családunkban előforduló egészségi problémákról, előtte van egy kis otthoni házi feladatunk. Írjuk össze, milyen betegségekkel küzdöttek az elsőfokú hozzátartozóink (édesanya, édesapa, testvérek) és a másodfokú rokonaink (nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek, féltestvérek), és vigyük magunkkal ezt a listát. Ezek alapján megbeszélhetjük a háziorvosunkkal, milyen megelőző lépésekre, életmódbeli változtatásokra van szükségünk, milyen szűrővizsgálatokra kell gyakrabban ellátogatnunk, és milyen tünetekre kell odafigyelnünk. 

Hogyan hatnak a mindennapi szokásaim az egészségemre?

Bár néha szégyelljük bevallani, ha lazábbra vettük a rendszeres testmozgás kérdéskörét, vagy a gyorséttermi ételek és a sült krumpli szinte naponta a tányérunkra kerül, a háziorvosok mégis azt javasolják, ne titkoljuk el ezeket az életmódbeli kilengéseket sem, hiszen ezek éppúgy hozzájárulnak az egészségünkhöz, minthogy rendszeresen szedjük-e a vérnyomáscsökkentő-tablettát. „A háziorvos nem ítélkezeni akar, hanem segíteni. Ehhez azonban a pontos információkat kell tudnia” – mondta dr. Zafar.

Milyen szűrővizsgálatokra van szükségem?

Sok ember megvárja, míg az orvosa küldi el a vizsgálatokra. Ha azonban az orvosunk nem hozza fel, nekünk kell rákérdeznünk, hogy a mi életkorunkban milyen kardiológiai vagy rákszűrésre van szükségünk. „A mellrák, bélrendszeri rákbetegségek, bőrrák és méhnyakrák a megfelelő rendszerességű szűrővizsgálatokkal még időben elcsíphetők” – mutatott rá a háziorvos. 

Milyen védőoltásokat kell beadatnom?

„A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy a védőoltások csak a gyerekeknek vannak, a felnőtteknek csak az influenza és most már a Covid–19 elleni vakcinára kell odafigyelni. A háziorvosok szerint azonban a felnőtteknek is fontos, hogy tudják, mikor kaptak legutóbb tetanusz elleni oltást, az övsömör és a bakteriális tüdőgyulladás elleni vakcina pedig mindenkinek hasznos lehet a kellemetlen és veszélyes betegségek megelőzésére. 

Van olyan gyógyszer, amit már nem kell szednem?

Legyen szó a hormonházartást érintő, vérnyomás-szabályzó vagy gyomorégés elleni gyógyszerekről, érdemes néha felülvizsgáltatnunk, valóban szükség van-e még ezekre a szerekre. „Sok esetben nem kell élethosszig szedni ezeket a gyógyszereket, így ha már nincs szükség rájuk, egy felülvizsgálat után abba lehet hagyni ezeket” – mondta dr. Zadar. 

Van olyan vitamin, amit szednem kellene?

„Bár a vitaminok, ásványi anyagok és multivitaminok nem szükségesek mindenkinek, különösen ha valaki kiegyensúlyozott étrendet folytat, ugyanakkor sok ember számára fontosak lehetnek, hogy kitöltsék a tápanyaghiányos részeket – mondta dr. Mary Pat Friedlander háziorvos. – Sok vegán páciensnek vagy laktózérzékenységgel küzdő betegeknek plusz táplálékkiegészítőkre lehet szüksége, mert csak így biztosítható minden vitamin és ásványi anyag megfelelő szintje a szervezet működéséhez.” Fontos, hogy mindig megbeszéljük a háziorvosunkkal egy-egy új táplálékkiegészítő bevezetését, mivel ezek hatással lehetnek bizonyos gyógyszerek felszívódására. 

Hogyan csökkenthetem a krónikus betegségek esélyét?

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot a fejlett világ országaiban, háromból egy ember haláláért ezek a betegségek felelősek. „Még ha nem is érezzük magunkon a betegség tüneteit, akkor is érdemes megkérdezünk, mit tehetünk a szívbetegségek megelőzésére, a betegség romlásának megakadályozására, lassítására” – mondja a háziorvos.

„Az orvosunk kikérdez az étrendről, arról, mennyit mozgunk, megméri a vérnyomásunkat, súlyunkat és megnézi, a családunkban volt-e hasonló probléma. Igaz ez a diabéteszre is például, ami miatt nagyon fontos az éves vércukorszint-vizsgálat is – figyelmeztetett dr. Friedland. – Nagyon fontos az is, hogy a betegek tisztában legyenek a helyse értékekkel. Például magas vérnyomás esetén legyünk tisztában azzal, hogy 130/80 alatt normális a vérnyomás. Ezzel a tudással saját magunkat is tudjuk monitorozni. A diabétesz esetében is elengedhetetlen az otthoni nyomonkövetése a vércukorszint alakulásának, ezzel előzhetők csak meg a súlyosabb szövődmények.”

Hogyan javíthatom a szellemi egészségemet?

Nagyon fontos a vérnyomás, a vércukorszint, ám legalább ennyire lényeges az is, ami a fejünkben van. „A mentális jóllétünk kritikus része az egészségünkkel való törődésnek, ezért ne habozzunk, ha ezzel kapcsolatos kérdésünk van, tegyük fel az orvosunknak” – javasolta dr. Zadar. 

Egyre több orvos kérdez a depresszióval, szorongással vagy csak azzal kapcsolatban, ha úgy érezzük, nem vagyunk önmagunk érzelmileg vagy mentálisan. Ha ezt segítjük azzal, hogy mi is felhozzuk a témát, elébe mehetünk a súlyosabb problémák kialakulásának.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash


Kapcsolódó