A neurológus elárulta, miért nem iszik soha koffeinmentes kávét

2023. április 14.
Amikor az agyunk egészségének javítására gondolunk, leginkább azok a tevékenységek jutnak eszünkbe, amik megdolgoztatják az agysejtjeinket. Sudoku, szókereső vagy keresztrejtvény. Azonban a demencia kockázatának csökkentéséhez sokkal több kell, mint fejtörők: a mindennapi szokásaink, kezdve az étrendünkkel, hatalmas szerepet játszanak abban, mennyire marad egészséges az agyunk.
A neurológus elárulta, miért nem iszik soha koffeinmentes kávét
  • Nem az a gond, ha néha eszünk olyan ételt is, ami nem tesz jót az agyunknak. 
  • Az idegtudósok és neurológusok elmondták, melyek azok a népszerű élelmiszerek, amit semmi pénzért nem ennének meg.
  • Meglepő módon a koffeinmentes kávét sem javasolják a szakemberek, ha a demencia elkerülése a célunk.

Ahhoz nem kell idegtudósnak lennünk, hogy sejtsük: vannak olyan ételek, amik kifejezetten rosszat tesznek az agyunk egészségének. Ami nem jó a szívünknek, az nagy valószínűséggel az agyunknak is árt. Hiába népszerű és valóban iszonyatosan finom némelyik étel és ital, ám a neurológus saját bevallása szerint soha nem enné meg. A szakember azt is elmondta, melyik az a hat étel, amit tényleg ne együnk, ha az agyunk egészségének megőrzése és a demencia kockázatának csökkentése a célunk.

Fehérjepor

Szinte úgy érezheti, aki egészségtudatosan él, rendszeresen edz, hogy kötelező fehérjeport kanalazni a reggeli turmixba. (Vagy a kávéjába.) „Általában úgy állítják be a proteinporokat, hogy egészséges, alacsony kalóriatartalmú étrendkiegészítők. Segítenek fogyni vagy megtartani az ideális testsúlyt – mondta Dr. Frederike Fabritius idegtudós. – Valójában nagyon sok tele van mesterséges édesítőszerekkel. Ha meglátom az összetevők között a mesterséges édesítőszereket, biztos, hogy nem veszem meg az adott fehérjeport. Ezek ugyanis tönkreteszik a bélrendszer mikrobiomját.”

Az pedig már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy az egészséges bélflóra mennyire fontos az agyunk egészségéhez is. „Az idegsejtek közötti információátadást biztosító vegyületek többsége a bélflórában termelődik” – mutatott rá Fabritius.

Szénsavas üdítőitalok

Nem finomkodik Dr. Shaheen Lakhan neurológus, ha a szénsavas üdítőitalok agyunkra gyakorolt hatásáról van szó. „Az üdítő az egyik legrosszabb élelmiszer az agyunk számára. Iszonyatosan sok finomított cukor van benne. Ez roncsolja az agy érrendszerét – mondta a neurológus. – Idővel ez oda vezet, hogy az agy nem jut elég vérhez, nem lesz elég üzemanyag, hogy megfelelően működjön. Ez korai demenciát és stroke-ot okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a cukor gyulladásos folyamatokat indíthat el az agyban, aminek ingerlékenység, rossz közérzet, lehangoltság és alvászavarok lehetnek a tünetei.”

A cukormentes üdítőitalok sem jelentenek megoldást. „Még a diétás vagy zéró változatoknak is rengeteg káros hatása van az agyunkra. Azok az összetevők, amik miatt kalóriamentes lehet egy üdítő, hatalmas stresszt jelent az agynak. Tulajdonképpen becsapják ezek az üdítők az agyunkat. Olyan üzenetet kezd küldeni a szervezetünknek az agyunk, hogy kalóriára van szükségünk, ezért kialakul a cukor iránti sóvárgás” – magyarázta Dr. Lakhan.

Margarin

A neurológus a transzzsír tartalma miatt nem ajánlja a margarint

A neurológus a transzzsír tartalma miatt nem ajánlja a margarint

„Ne együnk álvajat!” – szólított fel Dr. Shae Datta neurológus, aki a transzzsír tartalma miatt kerüli a margarint, amikor csak lehet. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy vannak olyan vajhelyettesítők is, amik nem tartalmaznak transzzsírokat, ezért is fontos alaposan megnézni az összetevők listáját az élelmiszereken vásárlás előtt.

„Azt már sokszor és sokan elmondták, hogy a transzzsírok károsak a szívnek és az ereknek. Ez vonatkozik az agyi erekre is” – mondta Datta. A Neurology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az idősebb embereknél, akiknek magas a vérében a transzzsírok szintje, nagyobb eséllyel alakul ki demencia. „Jobb az olívaolaj és a valódi vaj az agyunknak” – tette hozzá a neurológus.

Sör

Idén lehet, hogy kihagyjuk a grillpartikon és a strandon a sörözést. „A sör tulajdonképpen üres kalória valódi tápanyagtartalom nélkül” – foglalta össze Dr. Byran Ho neurológus, miért nem iszik soha sört. „Az alkohol ráadásul idegméreg. Károsítja a központi és perifériás idegrendszert is, már akkor is, ha csak nagyon keveset iszunk.”

Koffeinmentes kávé

Ha koffeinmentes kávét iszunk valamilyen okból, Dr. Sean Callan idegtudós azt javasolja, inkább ne tegyük, ha csak nem vagyunk benne biztosak, hogy a koffein kivonása a kávéból oldószermentes úton történt.

„Az oldószerek olyan kémiai anyagok, melyek segítségével eltávolítják a koffeint a kávéból. Ezek általában mérgezőek az ember számára – mondta az idegtudós. – Több oldószert összefüggésbe hoztak már rákbetegségek vagy idegrendszeri problémák kialakulásával. Ez főleg akkor történhet meg, ha nagyobb mennyiségben és sorozatosan kapcsolatba kerülünk ezekkel a vegyületekkel. Ilyen oldószer például a diklórmetán, ami az egyik leggyakrabban használt oldószer a koffein kávéból történő kivonásakor. Erről a vegyületről már tudjuk, hogy átjut a méhlepényen, ami azt jelenti, hogy várandós nőknél a magzatba is bekerülhet.”

Ha biztosra szeretnénk menni a koffeinmentes kávéval kapcsolatban, a checkyourdecaf.org weboldalon ellenőrizhetjük, milyen eljárással készítik a koffeinmentes kávét és használnak-e olyan kemikáliákat az eljárás során, melyek károsíthatják az agyunkat.

Hasábburgonya

Dr. Pedram Navab neurológus a hasábburgonyát nem eszi meg soha. „Ha valakinek az étrendjében sok az olyan zsíros étel, mint például a hasábburgonya vagy rántott hús, az hosszú távon károsítja az agyat ellátó ereket. Ez szellemi hanyatláshoz vezet – mondta Navab. – Csökkenti a vér-agy gát épségét, idegrendszeri károsodást okoz a hippokampuszban, ami az agyunk tanulásért és emlékezőképességért felelős része.”

Míg vannak olyan ételek, amiket könnyebb kiiktatni az idegtudósokhoz és neurológusokhoz hasonlóan nekünk is az étrendünkből – például a fehérjepor vagy a koffeinmentes kávé -, másokat nehezebb. Ám nem is az a cél, hogy soha ne együk vagy igyuk ezeket az agyunk számára nem túl egészséges élelmiszereket. Viszont amikor lehet, tudatosan válasszuk az egészségesebb fogásokat.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash