Hallgassunk szomorú dalokat, mert jót tesz az egészségnek

2023. július 11.
Egy friss kutatás eredményei szerint összefüggés van a melankolikus szólamok és a másokhoz való kapcsolódás és kötődés nagyon is emberi igénye között.
Hallgassunk szomorú dalokat, mert jót tesz az egészségnek
  • A Yale Egyetemen végezték a szomorú dalokkal kapcsolatos vizsgálatot.
  • Megfigyelték, hogy a melankolikus dallamok valóban lehangolóak lehetnek, ugyanakkor jó hatással vannak az ember mentális egészségére. 
  • Segítik a szomorú számok a kapcsolódást és kötődést.

Azt már sok kutatás bebizonyította, hogy a zenehallgatás jót tesz az egészségnek, a gyerekek intelligensebbek lehetnek tőle és a produktivitásunkat is növeszti. Egy friss kutatás most azt derítette ki, hogy igenis jót tesz, ha szomorú dalokat hallgatunk. Nem leszünk tőle depressziósak, nem árt, ha szakítás után bömböltetjük az I Will Always Love You-t. Sőt, kifejezetten egészséges!

Dr. Joshua Knobe, a Yale Egyetem kísérleti filozófia és pszichológia szakértője publikálta azt a tanulmányt, mely szerint nem azért hallgatjuk a szomorú dalokat, amikor lehangoltak vagyunk, hogy az önsajnálatban dagonyázzunk. Ezek a zeneszámok ugyanis segítenek, hogy érezzük a többi emberhez való kapcsolódást, kötődést.

Knobe párja egy indie rock zenész, aki „szívszaggató dalokat ír, amitől szörnyen érzik magukat az emberek, és mégis, valahogy sokkal jobban”, mondta a kutató arról, miért döntött úgy, hogy jobban megvizsgálja, milyen hatással vannak az emberekre a szomorú számok.

Ezért érezzük jobban magunkat a szomorú daloktól

A vizsgálat két részből állt. Az eredmények azt mutatják, hogy a hallgatóban olyan érzelmeket váltanak ki a lehangoló dalok, melyektől erősödik bennük a többi emberhez való kötődés. „Ez nagyban köszönhető annak, amiről ezek a zeneszámok szólnak – magyarázta Knobe. – Konkrétan a szerelemről, extázisról, magányról, szomorúságról és bánatról.”

Elszigeteltség helyett kapcsolódás

„Úgy érezzük, egyedül vagyunk, elszigetelten – mondta Knobe. – Aztán elkezdjük hallgatni a szomorú számokat, és érezzük, hogy nem is vagyunk annyira egyedül.”

A dalok hatására különlegesnek érezzük magunkat, mert olyan, mintha hozzánk, rólunk szólna. Azt érezzük, van valaki, aki megért minket, megérti, min megyünk keresztül, osztozunk valamiben. Ennél fontosabb dolog pedig nem létezik az ember számára. 

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash