Hogyan legyél boldogabb kevesebb, mint öt perc alatt

2021. május 15.
Sokszor olvashatunk olyan életvezetési tanácsokat, tippeket, amelyek összeegyeztethetetlennek tűnnek a napi teendőinkkel. Kinek van ideje leülni egy órát meditálni, ha ezer dolgot kéne csinálni aznap? Találtunk néhány gyors és egyszerű módot arra, hogy javítsuk a közérzeted. Maximum öt percet vesznek igénybe, de egész nap érezheted a pozitív hatásukat.

Fogj neki a legnehezebb teendődnek!

Az ember képes újraprogramozni az agyát – legalábbis ezt állítja Loretta Graziano Breuning emberi viselkedést kutató professzor, a Habits of a Happy Brain című könyv szerzője. A „boldogsághormonokat” a korai emlősöktől örököltünk, mi viszont már tudatosan kialakíthatunk olyan szokásokat, amelyek megemelik ezek szintjét. A dopaminszint emelkedése, vagyis a „teljesítmény érzete” könnyen előidézhető azzal, ha a legnehezebb feladatunknak ugrunk neki, lehetőleg még a nap elején. Ez lehet egy e-mail, amit még mindig nem küldtél el, de egy komoly beszélgetés is, amit félsz elkezdeni. (Ha a teendő több, mint öt percet vesz igénybe, bontsd le kisebb részekre, és kezdd az elsővel.)

eletmod-boldogsag-tippek-meditacio-tudatos-legzes-zene-tanc-produktivitas-mindfulness

A szakértő szerint a legjobb, ha egy célra fókuszálsz, és megünnepled magad, amikor készen vagy. Furcsának tűnhet a legnehezebb feladattal kezdeni, pláne, ha épp boldogabbnak akarod érezni magad, de a dopaminlöket, amit ettől kapsz majd, azonnal feldobja a hangulatodat.

Vegyél tíz mély levegőt!

A Wisconsini Egyetem kutatása alapján négy fontos eleme van a mentális egészségünk fenntartásának: tudatosság, kapcsolat, életlátás és céltudatosság. Ezeket könnyen kisebb napi szokásokká változtathatjuk, aminek bizonyos idő elteltével meglesz a gyümölcse. A tudatosságot például a legegyszerűbben a tudatos légzéssel érhetjük el. Csukd be a szemed, és vegyél tíz mély levegőt. Ilyen egyszerű! A tudatos légzés és meditáció csökkenti a szorongást és a stresszt – mind pillanatnyilag, mind hosszú távon. A jó hír az, hogy nem kell rengeteg időd rászánnod a napodból.

eletmod-boldogsag-tippek-meditacio-tudatos-legzes-zene-tanc-produktivitas-mindfulness

Hallgass meg egy vidám dalt (és táncolj)!

Ha fáradtnak vagy tompának érzed magad, indíts el egy vidám zeneszámot, ami a meditációhoz hasonlóan pozitív hatást vált ki. Idős, Alzheimer-kóros felnőttek esetében kimutatták, hogy a zenehallgatás javította a közérzetüket és csökkentette a stressz-szintjüket. Ha még jobban szeretnéd érezni magad, táncolj, vagy csak mozgasd a tested a szám ritmusára, ez a feszültséglevezetés mellett az energiaszintedet is növeli!

Koncentrálj azokra, akikre számíthatsz!

Egy másik fontos „boldogsághormonunk” az oxitocin, amit szeretethormonnak is neveznek, de Breuning professzor inkább a bizalom érzetéhez kapcsolja. Gondolj azokra, akikben megbízol, akikre számíthatsz, és garantáltan megnő az oxitocinszinted. Írj nekik egy gyors üzenetet, vagy hívd fel őket telefonon, netán ha együtt éltek, öleld át őket. Ezek a pillanatok, amikor a szeretteiddel kapcsolatba lépsz, gyorsan boldoggá tesznek. Az is elég, ha csak rájuk gondolsz, ez is előidézi a biztonságérzetet, és növeli az oxitocinszintet.

Kedves tettek és gondolatok

A mindennapi, szándékos kedvesség azonnal boldoggá tesz téged is. Légy kedves a kollégáiddal, a szomszédokkal, segíts a szeretteidnek! Erős boldogságérzetet ad az is, ha csupán kedvesen gondolsz valakire attól függetlenül, hogy tud-e róla az illető. Gondolj arra, hogy mi miatt nézel fel rá, ez miben nyilvánul meg, és képzeld el, hogy kifejezed az elismerésed iránta. Idővel képes leszel olyanokról is így gondolkodni, akiket nem ismersz annyira, vagy nem jöttök ki különösebben. Ha másoknak pozitív gondolatokat küldesz, a saját életedben is megjelenik a boldogság. Akár hiszel benne, akár nem.

Szerző: Pantócsik Adrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Getty Images Forrás: Huffington Post

Olvass tovább!