Ezért árt az egészségednek, ha túl sok karácsonyi zenét hallgatsz

2022. december 08.
Még a jóból is megárt a sok…

December beköszöntével egyre többen kapcsolunk karácsonyüzemmódba. Előszedjük kedvenc díszeinket, meggyújtjuk a gyertyákat az adventi koszorúnkon – és persze végtelenségig hallgatjuk a Spotifyon az ünnepli lejátszási listánkat. Mindebben első látásra semmi rossz nincs (sőt az ünnepi dekor még boldogabbá is tehet bennünket), mégis a szakértők szerint a túltolt karácsonyi zenehallgatással valójában csak árthatunk magunknak.

karacsonyi-zene

Az ünnepi időszak kezdetén valószínűleg még mindenkinek melegséggel és nosztalgiával tölti meg a lelkét, ha felcsendül valahol egy-egy karácsonyi dallam, ám ha megállás nélkül ezeket a dalokat hallgatjuk, az akár komoly tüneteket is okozhat. Linda Blair klinikai pszichológus szerint a túltolt karácsonyi dalok szorongáshoz és stresszhez vezethetnek. Ennek oka, hogy az agyunk egy idő után egyszerűen túltelítődik, és ha ez megtörténik, akkor egyre idegesebben reagálunk majd ezekre a zenékre. Ha pedig egyébként is többet szoktál stresszelni az ünnepek közeledtével – például az ajándékok és a folyamatos költekezés miatt –, akkor számodra ezek a karácsonyi dalok akár kibírhatatlanná is válhatnak.

De a legnehezebb helyzetben a pszichológus szerint a bolti eladók vannak, akiknek karácsony előtt gyakorlatilag egész nap ünnepi dallamokat kell hallgatniuk. „Ettől egy idő után nem fognak tudni semmi másra fókuszálni. Az agyuk rengeteg energiát fog fektetni abba, hogy megpróbálja nem meghallani a zenét” – magyarázza a szakember.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!