Ezekkel a taktikákkal védekezhetsz a fesztiválos partidrogok ellen

2023. július 13.
A fesztiválszezon a szórakozásról szól, de tagadhatatlan veszélyeket is rejt – különösen a fiatal lányok számára. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan védekezzünk a partidrogok ellen egy fesztiválon, és milyen tünetekre kell figyelnünk, ha arra gyanakszunk, hogy az italunkba kevertek valamit.
A felügyelet nélkül hagyott italokat könnyen bedrogozhatják.
  • Bármikor kerülhet egy fesztiválon partidrog az italunkba, ezért mindig legyünk nagyon figyelmesek.
  • A partidrogok tünetei nagyban hasonlítanak a részegséghez.
  • A fesztiválos partidrogok ellen fontos védekezni, azonban azt is tudni kell, hogy mi a teendő, ha véletlenül fogyasztunk egy olyan italból, amibe tettek valamit.

Mit jelent a spiking?

A spiking (‘spékelés’, ‘spiccelés’) angol kifejezés azt jelenti, hogy valaki italába alkoholt vagy kábítószert tesznek a tudta vagy engedélye nélkül. Az elkövető szándéka, hogy valakit eléggé cselekvőképtelenné tegyen ahhoz, hogy kirabolja vagy akár szexuálisan zaklassa, visszaéljen vele.

Nem kizárólag az italunkba keverhetnek tudatmódosító anyagokat, a spiking egy fajtája, amikor a szervezetébe tűszúrással juttatják be a kábítószereket. Bár ez kevésbé valószínű, ugyanúgy védekezhetünk ellene, mint az italunk megspékelése ellen.

Milyen partidrogokat használnak a fesztiválokon?

Mielőtt belépnénk egy fesztivál területére, mindig alapos átvizsgáláson esünk túl. Azonban gyakran előfordul, hogy mindezek ellenére sikerül kábítószereket bejuttatni a fesztiválra. Az italok „felturbózására” általában a következő partidrogokat használják:

  • Gamma-hidroxibutirát (GHB)
  • Nyugtatók (leggyakrabban benzodiazepinek, mint például a Valium, más néven diazepám)
  • Rohypnol

Ezek jelen lehetnek por, tabletta vagy folyadék formájában is, és nem mindig van észrevehető ízük vagy szaguk.

Honnan tudom, hogy partidrogot kevertek az italomba?

A fent felsorolt kábítószerek tünetei általában 30 percen belül jelentkeznek, és néhány órán át tartanak. A probléma az, hogy sok tünet hasonlít a részegséghez, ami megnehezíti számunkra és mások számára is, hogy észrevegyék, hogy valami nincs rendben.

A következőket tapasztalhatjuk, ha megspékelték az italunkat:

  • Csökkentett gátlások
  • Koncentrációs vagy beszédzavarok
  • Egyensúlyvesztés és nehézkes mozgás
  • Látási problémák, különösen homályos látás
  • Emlékezetkiesés (amnézia)
  • Eszméletvesztés
  • Paranoia
  • Hallucinációk vagy „testen kívüli” élmények
  • Hányinger és hányás

Hogyan maradjunk biztonságban?

Az első alapszabály, hogy amikor csak tehetjük, barátokkal legyünk a fesztivál területén, soha ne maradjunk egyedül. Otthonról úgy induljunk el, hogy fel van töltve mobilunk, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. Tervezzük meg az oda- és visszautazást, illetve sose hagyjuk el a fesztivált olyan valakivel, akivel csak akkor ismerkedtünk meg. Ez érvényes akkor is, ha az illető a kempingrészbe invitál.

Így védekezzünk a fesztiválos partidrogok ellen

  • Mindig magunknak vegyük meg az italt és nézzük végig, ahogy kitöltik előttünk 
  • Ne fogadjunk el italt idegenektől
  • Soha ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat (táncolás és mosdóhasználat közben sem!)
  • Ne igyunk bele vagy kóstoljuk meg más italát
  • Azonnal dobjuk ki az italt, ha úgy érezzük, hogy furcsa vagy más íze van
A felügyelet nélkül hagyott italokat könnyen bedrogozhatják.

A felügyelet nélkül hagyott italokat könnyen bedrogozhatják

Mi a teendő, ha úgy gondoljuk, hogy megspékeltek?

Ha furcsán, rosszul vagy részegen kezdjük érezni magunk, miközben tudjuk, hogy nem lehetünk részegek, akkor azonnal kérjünk segítséget egy megbízható barátunktól. Kérjük meg az illetőt, hogy vigyen minél hamarabb haza, vagy kórházba, ha nagyon rosszul érezzük magunkat. Nyugodtan felhívhatunk egy barátot, rokont vagy partnert is, hogy jöjjön el értünk.

Győződjünk meg róla, hogy megbízunk abban a személyben, akitől segítséget kérünk. Ne menjünk sehova idegenekkel vagy olyanokkal, akiket nem ismerünk jól. Ne habozzunk orvosi segítséget kérni, ha szükség van rá.

Nehéz dolog a minket ért kellemetlenségekről beszélni, azonban ne habozzunk jelenteni a hatóságoknak a velünk történteket. Nagyon fontos, hogy elmondjuk, ha partidrogot tettek italunkba, és ezért kiraboltak, vagy szexuális zaklatás áldozataivá váltunk. Az ilyen esetek jövőbeli megelőzésének érdekében kifejezetten fontos felszólalni.

Évente több száz ember italába kevernek partidrogot, de sok esetet nem jelentenek be, mivel az áldozatok szégyellik, félnek beszélni, vagy nem is tudták, hogy partidrogot kevertek italukba. Sokan azt gondolják, hogy csak nagyon részegek voltak.

Csinos praktikák

A NightCap Scrunchie Shirah Benarde szüleménye, aki 2019-ben szembesült a riasztó valósággal, hogy főiskolás társai sorra italspékelés áldozatául esnek. Ez inspirálta őt arra, hogy testvérével fenntartható megoldást hozzon létre a partidrogok elleni védekezéshez.

A NightCap Scrunchie egy innovatív italtakaró, amely távol tartja a nem kívánt anyagokat az italtól. A Nightcap mögött álló ötlet lényege, hogy mindenki nyugodtan pihenhessen és a szórakozhasson anélkül, hogy aggódnia kellene az italába helyezett partidrogok miatt.


Összegzés

Sose menjünk egyedül fesztiválozni, mindig legyen mellettünk legalább egy megbízható ember, akivel kölcsönösen tudunk vigyázni egymásra. Ha bármi furcsát tapasztalunk, akkor azonnal jelezzük ezt annak a személynek, akiben megbízunk, és hagyjuk el a fesztivál területét. Szükség esetén forduljunk mindenképpen orvoshoz.

Fotó: Getty Images, Forrás: SaveTheStudent