Ha pontosan ennyi évvel idősebb pasival jársz, állítólag garantált a boldogság

2023. július 22.
Ismerkedni, és egy stabil, jól működő párkapcsolatot működtetni sosem volt könnyű – egy kutatás eredménye azonban segíthet eligazodni kicsit a randizás útvesztőjében.
Ha pontosan ennyi évvel idősebb pasival jársz, állítólag garantált a boldogság

Azt persze senki nem tudja megmondani, hogy egy kapcsolat hosszú távon biztosan működőképes lesz-e vagy sem, de a tudósok szerint a két fél életkora alapján igenis le lehet vonni néhány fontos következtetést.

Egy nemrég készült kutatásban arra keresték a választ, hogy mekkora a tökéletes korkülönbség ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon sikeres és boldog legyen. A kutatást a WhatsYourPrice.com nevű randioldal készítette, és a felmérés során 10 ezer randizó párt vizsgáltak meg. A kutatók azt találták, hogy a

nők nemcsak sokkal jobban vonzódtak az idősebb pasikhoz, de volt egy bizonyos korkülönbség, ami a legideálisabb volt a számukra.

A vizsgálat eredménye szerint akkor működtek legjobban a kapcsolatok, ha a felek között pontosan hat év korkülönbség volt, a férfi javára. Brandon Wade a WhatsYourPrice.com igazgatója az eredményt azzal magyarázta, hogy mivel a nők általában gyorsabban érnek, mint a férfiak, a saját vagy a fiatalabb korosztályból nehezen találnak olyan társat, akivel egy hullámhosszon lennének. A néhány évvel idősebb férfiakkal viszont tökéletesen meg tudják magukat érteni. Wade érdekességként azt is hozzátette, hogy válaszoló nők többsége kijelentette, hogy 10 évnél idősebb partnert biztosan nem választana maga mellé. 

Romantikus próbaidő: erősebb lehet a kapcsolat, ha így indul

Persze akkor sem kell rögtön kétségbe esned, ha közted és a párod között ennél nagyobb, vagy kisebb a korkülönbség. Egy rakás hollywoodi álompár az élő bizonyíték rá, hogy kor sokszor csak egy szám, ami mit sem számít, ha igazán szeretik egymást. Ott van például Calista Flockhart és Harrison Ford, akik között nem kevesebb, mint 22 év a korkülönbség, mégis 13 éve élnek boldog házasságban. Vagy Hilaria Baldwin és a nála 26 évvel idősebb Alec Baldwin, akik 11 éves elválaszthatatlanok.

Van, amikor a nagy korkülönbség problémát jelenthet 

Mindehhez kapcsolódva arról is szót kell ejteni, hogy a túlságosan nagy korkülönbség sok esetben táptalaja lehet az egyenlőtlen dinamika kialakulásának. Az ilyen kapcsolatokban a kisebb tapasztalattal és hatalommal rendelkező felek – általában a fiatalabb lányok – hajlamosak alárendelődni a párjuk akaratának, és olyan dolgokat megtenni a kedvükért, amelyek egyébként kényelmetlenek a számukra. A fiatal lányok tapasztalatlansága tehát megkönnyítheti az idősebb férfiak dolgát, akik könnyebben tudnak domináns szerepet betölteni egy ilyen kapcsolatban.

Fotó: Getty Images