Párkapcsolati tanácsok, amiket inkább soha ne fogadj meg a szakértők szerint

2023. február 06.
Mindenkinek van néhány „hasznos” párkapcsolati tanácsa, és persze a magazinok és az internet is tele van ilyen tippekkel. A valódi szakértők elárulják, mi az, amit semmiképpen nem érdemes megfogadni.
szeretet-parkapcsolat

1. A jó kapcsolat magától értetődően jó

Nagyon szép a romantikus ideál, miszerint két ember egymásra talál és elsöprő, zsigeri szerelmük örökké lángol majd. A valóságban az emberi kapcsolatokért dolgozni kell, lesznek konfliktusok, megoldandó problémák. És ezzel nincs is semmi baj. Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, de ha két ember között erős a kötődés és a bizalom, akkor még nem kell megijedni egy-egy nehezebb időszaktól.

2. Amiről nem tud, az nem fáj neki

Főleg régebben gondolták azt az emberek, hogy „okosabb”, ha bizonyos dolgokat nem mondunk el a másiknak. Ez lehet hűtlenség vagy más titok, a lényeg az „amiről nem tud, az nem fáj neki” elv. A titkok azonban szinte mindig megmérgezik a párkapcsolatokat. Elcsépeltnek hangzik, de a legrövidebb út mindig az egyenes, és a legjobban akkor járunk, ha őszinték vagyunk a másikkal – hiszen a bizalom elengedhetetlen a jó kapcsolathoz.

3. A legfontosabb, hogy boldoggá tedd a másikat

Ezt elsősorban nőknek szokták tanácsolni. Tedd boldoggá a férjedet, szolgáld ki, lesd a kívánságait. Mondanunk sem kell, hogy ez a szexista elképzelés súlyos egyenlőtlenséget okoz a párkapcsolatban, miközben azt sugallja, hogy a másik fél (vagyis a nő) szükségletei nem fontosak, elhanyagolhatóak. Természetes, hogy szeretnénk boldoggá tenni a másikat, ennek azonban kölcsönös törekvésnek kell lennie. És azt se felejtsük el, hogy a másik boldogsága csak a mi alapvető jóllétünk után következhet, hiszen csak úgy tudunk adni, ha mi magunk fel vagyunk töltődve.

4. Minden pár veszekszik, ne aggódj miatta

Pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy minden pár megél nézeteltéréseket. Ha minden konfliktus veszekedésbe, vitába torkollik, az már önmagában problémát jelenthet, még akkor is, ha ezek a helyzetek gyakran megoldódnak végül. A legjobb, ha képesek vagyunk higgadtan kommunikálni az esetleges problémákról, így megelőzve az érzelmileg felfokozott, vitás helyzeteket.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images