Gyereket akartok? Legalább ennyivel korábban mindketten mondjatok le az alkoholról

2023. július 23.
A leendő szülőknek legalább hat hónappal azelőtt fel kell hagynia az alkoholfogyasztással, mielőtt elkezdenek próbálkozni a babával. Egy friss kutatás szerint ugyanis így jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy a baba szívproblémákkal szülessen.
Alkohol terhesség magzat szívbetegség
  • Nem csak a nőnek, hanem a férfiaknak is fel kell(ene) hagynia az alkoholfogyasztással fél évvel azelőtt, hogy elkezdének próbálkozni a babával.
  • A friss kutatás szerint a szülők várandósság előtti alkoholfogyasztása nagyban befolyásolja az egyik leggyakoribb magzati szívprobléma kialakulását.
  • Évente több mint 1,35 millió kisbaba születik világszerte a szívbetegséggel.

A European Journal of Preventive Cardiology című szívgyógyászati orvosi szaklapban jelent meg az tanulmány, mely szerint megelőzhető lenne a magzati korban kialakuló veleszületett szívbetegség, ha a leendő szülők legalább fél évvel a fogantatás előtt felhagynának az alkoholfogyasztással. Az apák is, nem csak az anyák.

A gyermek szívbetegsége és a szülők alkoholfogyasztása összefügg

A leggyakoribb veleszületett betegség és a születés utáni halálozás leggyakoribb oka a veleszületett szívbetegség. A fejlett világ országaiban nagyjából a babák 1 százalékát érinti, évente 1,35 millió kisbaba születik szívproblémával a világon az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Negyedüknek van szüksége azonnali vagy egy éves koruk előtt szívműtétre. A betegség befolyásolhatja a szív alakját, ami emiatt nehezebben pumpálhatja a vért a gyermek testében, így kihat a babák fejlődésére is.

A kutatók 55 tanulmány összegző elemzését végezték el. Az 1991. és 2019. közötti kutatásokat Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában és Óceániában végezték. Összesen több mint 41 ezer kisbabát vizsgáltak, akik veleszületett szívbetegségben szenvedtek, a kontrollcsoportban 297 ezernél is több egészséges újszülött volt. 

Miért veszélyes az alkohol a terhességre?

Ha a szülők már a várandósság előtt fél évvel nem fogyasztanak alkoholt, csökkentheti a veleszületett szívbetegség kockázatát a magzatnál

Ha a szülők már a várandósság előtt fél évvel nem fogyasztanak alkoholt, csökkentheti a veleszületett szívbetegség kockázatát a magzatnál

Azt már régóta tudjuk, hogy az anya alkoholfogyasztása mennyire káros a magzatra. A tanulmányból most az is világossá vált, hogy az apa alkoholfogyasztása legalább ennyire veszélyezteti a kisbaba egészségét. 

Ha a szülők fogyasztottak alkoholt a teherbeesést megelőző 3 hónapban, illetve az első trimeszter alatt, jelentősen növelte a kutatás szerint a magzati szívfejlődési rendellenesség esélyét. Minél több alkoholt ittak a szülők, annál nagyobb volt a kockázat.

Az is 44 százalékkal növelte a veleszületett szívprobléma kialakulásának esélyét, ha csak az apa ivott alkoholt a gyermek fogantatása előtt ahhoz képest, ha egyik szülő sem ivott alkoholt már fél évvel a teherbeesés előtt.

Forrás: Newsweek, fotó: Unsplash