Ideje az eszünkbe vésni: bármilyen kevés alkohol káros az agynak

2021. június 26.
Nincs olyan, hogy napi egy kis pohár alkohol, ami még belefér. A legfrissebb kutatások szerint még a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros az agynak, csökkenti a szürkeállomány sűrűségét.

25 ezer emberen végezték el azt a tanulmányt, melynek eredményei azt mutatják, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros hatással van az emberi agyra, annak tulajdonképpen minden részére. Nincs tehát olyan, hogy biztonságos mennyiség, ha az agyunkról van szó. A kutatás szerint minél több alkoholt iszik valaki, annál kisebb az agy tömege, annál rosszabb az agynak. Ez nem is lepte meg a kutatókat, hiszen azt eddig is tudtuk, hogy alapvetően káros az alkoholfogyasztás.

alkohol-agy-karos

Az azonban már váratlanul érte a tudósokat, hogy kiderült, bármilyen kis mennyiség veszélyes lehet. „Tulajdonképpen az egész agyat érinti, nem csak bizonyos területeket, ahogy korábban gondoltuk” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Anya Topiwala, az Oxford Egyetem rangidős klinikai óraadója. 

A tudósok a brit Biobank adatbázisát használták a kutatásban, hogy a minták segítségével dekódolják a genetikai és környezeti tényezőket, melyek bizonyos embereknél betegségek kialakulásához vezetnek, másoknál viszont nem. A tanulmányukban több mint 25 ezer ember adatait elemezték, melyek között szerepelt az életkor, nem, iskolázottság, alkoholfogyasztás mértéke, agyméret és az agy egészségi állapotának adatai MRI-felvételek alapján, korábbi betegségek kórházi adatai és memóriavizsgálatok eredményei. 

Minél több alkoholt ivott valaki egy héten, annál kisebb volt az agy szürkeállományának sűrűsége, függetlenül az egyén biológiai és viselkedésbeli tulajdonságaitól, 0,8 százalékos csökkenést mutatott a vizsgálat. Ez nagyon kicsi számnak tűnhet, ám sokkal magasabb, mint bármely más rizikófaktor által előidézett változás az agyban. „Sokkal nagyobb, mint amit a dohányzás vagy az elhízás okoz” – mondta Topiwala.

Köztudott volt már korábban is a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a fehérállomány állapota között. Ez az anyag alkotja az agy azon rostjait, melyek az alapot jelentik a neuronok milliárdjainak struktúrájához, a szürkeállományhoz. Ráadásul az is kiderült, hogy az olyan alapbetegségek, mint a magas vérnyomás vagy az elhízás, fokozzák az alkohol agyra gyakorolt káros hatását.

Korábbi tanulmányok eredményei között előfordult olyan, mely szerint a mérsékelt borfogyasztás kifejezetten egészséges, szemben a sörrel vagy röviditalokkal, ám a jelen kutatásban nem találtak olyan bizonyítékot, mely arra utalt volna, hogy az alkohol fajtája befolyásolja az agyra gyakorolt káros hatás kockázatát. Valószínűleg az állhat a borfogyasztással kapcsolatos pozitív képzettársítások mögött, hogy a magasan képzett és jobb társadalmi-gazdasági helyzetű emberek, akik minőségi borokat fogyasztanak, egyébként is jobb egészségi állapotban vannak. „Ha megnézzük, kik a mérsékelt alkoholfogyasztók, általában azt találjuk, hogy jobban képzett, tehetősebb személyek, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobban szerepeljenek például a memóriateszteken” – magyarázta Topiwala.

„A nagy egész szempontjából ez csupán apróságnak tűnhet, bár nehéz összevetni az alkohol hatásait más egészségi tényezőkkel, mint például a rákkockázattal anélkül, hogy megértenénk, hogyan hat az agyra az alkoholfogyasztás, és mennyire növeli más kézzelfogható betegségek kialakulásának esélyét, mint amilyen például az Alzheimer-kór” – mondta a kutató, aki szerint a kezükben van a bizonyíték.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!