A hétnek ezen a napján van a legnagyobb esélyed a súlyos szívrohamra

2023. június 12.
Egy friss kutatás feltárta, a hétnek melyik napján van a legsúlyosabb típusú szívrohamra a legnagyobb esélyünk. Miért nem lepődünk meg, hogy a hétfő az?
Hétfőn nagyobb az esély a súlyos szívrohamra
  • A kutatás adatai szerint a legsúlyosabb típusú szívrohamok sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki hétfőn.
  • A vizsgálatot vezető kardiológus szerint ennek a test alvás-ébrenlét ciklusához van köze.
  • Más kutatások szerint a hétvégi túlzott alkoholfogyasztás és a stressz is szerepet játszik abban, hogy hétfőn nagyobb az esély a szívrohamra.

A legsúlyosabb típusú szívroham legnagyobb eséllyel hétfőn alakul ki, derült ki egy friss kutatás adataiból. A tudósok közel 11 ezer írországi beteg orvosi adatait vetették össze. Náluk a szívroham egy speciális típusa, a szívizomelhalással járó miokardiális infarktus alakult ki 2013. és 2018. között. Ez a szívroham legsúlyosabb típusa, ilyenkor a fő koronáriás artéria teljesen elzáródik. 

Mik a súlyos szívinfarktus tünetei?

A szívroham ezen típusának tüneteként mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, hányinger, gyomorfájás, szívritmuszavar, szorongás, izzadás, szédülés is felléphet. A Clevelandi Klinika tájékoztatója szerint nőknél a mellkasi fájdalom ritkábban jelentkezik. 

A tudományos vizsgálatban most azt figyelték meg, hogy sokkal gyakrabban jelentkezik az infarktus súlyos típusa a hét elején, főleg hétfőn. 

A hétfői szívrohamnak az alvásciklushoz lehet köze

Hétfőn nagyobb az esély a súlyos szívrohamra

Hétfőn nagyobb az esély a súlyos szívrohamra

Dr. Jack Laffan kardiológus, a tanulmány vezető szerzője szerint „a súlyos szívroham és a munkahét kezdete közötti összefüggést már korábban is megfigyelték. A tudósok az okokban nem biztosak. Valószínűleg több tényező is szerepet játszhat benne. Az egyik legvalószínűbb magyarázat a cirkadián ritmusban lehet, azaz a test alvás-ébrenlét ciklusában”.

Már egy 2005-ös vizsgálatban is megfigyelték, hogy a szív- és érrendszeri problémák sokkal gyakrabban jelentkeznek hétfőn, ha előtte hétvégén több alkoholt fogyasztott valaki. 

A hétkezdés miatti stressz is megemelheti a szervezetben a stresszhormonok, a kortizol és adrenalin szintjét, ami a vérnyomás emelkedéséhez és vérrögképződéshez vezethet. Ezek szintén növelik a szívroham kialakulásának esélyét.

„Alaposabban utána kell járnunk, milyen összefüggés van a hét egy bizonyos napja és a szívinfarktusok között. Ez segíthet az orvosoknak is, hogy több életet tudjanak megmenteni” – jelentette ki Dr. Nilesh Samani, a Brit Szívgyógyászok Egyesületének elnöke, kardiológus professzor.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash