Így szabotálja az alkohol a fogyást

2022. augusztus 21.
Mindig jusson eszünkbe, mikor belekortyolunk egy pohár alkoholba, hogy egyszerűen kikapcsoljuk vele a zsírégetést. Arról nem is beszélve, hogy az alkohol megnehezíti a jó döntést, amikor ott az éjféli pizzaszelet csábítása például.

A sörhasat nem konkrétan a sör vagy az alkohol okozza, és nem csak a férfiakra rakódhat súlyfelesleg, ha gyakran fogyasztanak alkoholt. „A témába vágó kutatási eredmények egyelőre nem egyértelműek, a tudósok még mindig keresik, az alkohol pontosan hogyan vezet súlygyarapodáshoz, és ki az, aki a legnagyobb veszélyben van” – mondta Judy Simon dietetikus, a Washington Egyetem táplálkozástudományi programjának klinikai instruktora. 

A szakemberek becslése szerint a nyugati társadalmakban az emberek 42 százaléka elhízott, és az emberek 60 százaléka fogyaszt alkoholt. Persze nem mindenki kövér, aki iszik, és nem minden kövér ember iszik alkoholt. Ám ha valaki egyik vagy mindkét csoportba beletartozik, jó, ha tudja, hogyan hatnak az alkoholos italok a testére és nagy esély van rá, hogy – egyéb mellékhatásokon kívül – elhízzon.

alkohol-fogyas

Az alkohol megváltoztatja a zsír feldolgozását

Az alkohol méreganyag. Ha túl sokat és/vagy túl gyakran fogyasztunk belőle, akár mérgezést is szenvedhetünk, vagy akár bele is halhatunk. Hogy elkerüljük az alkoholmérgezést és a halált, a májunk minden energiáját az alkohol feldolgozására fordítja, hogy nem mérgező alkotóelemekre bontsa az alkoholt. Ennek eredményeként a szervezetünk feláldozza a zsíranyagcserét, mivel túl nagy energiát foglal le az alkohol feldolgozása. Ez pedig nem tesz túl jót a súlyunknak. 

Mi történik azzal a zsírral, amit nem égetünk el? Plusz súlyként raktározza a szervezetünk. Ezért például, ha eszünk egy pizzát, vagy akár egy könnyű salátát a koktél mellé, az ételben található kalóriák mind zsírként tárolódnak ahelyett, hogy energiaként felhasználnánk. 

„Azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy amikor esténként megisznak egy pohár bort, mindig jusson eszükbe, hogy ezzel tulajdonképpen lekapcsolják a zsírégetést” – mondta dr. Holly Wyatt, az Alabamai Egyetem tápanyagszakértője. 

Megéhezünk az alkoholtól

Az alkohol az éhségérzetre is hatással van: többet akarunk nassolni, ha iszunk. A többletkalória pedig egyenes út a súlygyarapodáshoz. A korábbi kutatások szerint az teltségérzetet az agynak jelző hormonok, a ghrelin és a leptin működésére van befolyással az alkohol, tulajdonképpen becsapja az agyat, és abban az agyi régióban vált ki aktivitást, mely az éhségérzethez köthető.

Bár rengeteg kalóriát tartalmaz, mégsem váltja ki ugyanazt a teltségérzetet az alkohol, mint az ételek. „Gyorsabban fogyasztunk sokkal több kalóriát, amit az agyunk észre sem vesz” – magyarázta Wyatt. 

Nehéz egészséges döntést hozni, ha alkoholt iszunk

Köztudott, hogy az alkohol hatással van a döntéshozatali képességünkre. Emiatt olyan ételeket is hajlamosak vagyunk megenni, ha alkoholt iszunk, amit egyébként nem ennénk. Amikor pedig másnaposak vagyunk, az alkoholfogyasztás fizikai hatásai gátolhatják meg, hogy képesek legyünk egészségesen étkezni vagy sportolni. 

Az alkohol eleve tele van kalóriákkal

Ha nem lenne elég, hogy az alkohol tele van kalóriával – átlagosan 7 kalóriát tartalmaz grammonként –, gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot, ami még tovább növeli a kalóriatartalmát, ráadásul egy pohárnál ritkán áll meg az ember. 

Jó, ha tudjuk, hogy a szervezetünk óránként egy alkoholos italt tud lebontani. Ez azt jelenti, hogy ha fenn akarjuk tartani az alkohol hatásait, több italt kell elfogyasztanunk egy órán belül: két ital nagyjából 250-300 kalóriát tartalmaz, attól függően, milyen alkoholról van szó. Ez a nők ajánlott napi kalóriabevitelének 15 százaléka, a férfiakénak 12 százaléka. 

Az alkohol összezavarja a hormonjainkat

Az alkohol az endokrinrendszerünket sem hagyja érintetlenül. Hatással van például a reproduktív hormonokra, a tesztoszteronra és az ösztrogénre is. „Ez összefüggésben lehet a hízással is, mivel az endokrinrendszerünkben minden mindennel összefügg” – mondta Simon. 

Az sem elhanyagolható, hogy az alkohol az alvás-ébrenlét ciklusunra, a cirkadián ritmusunkra is hatással van. „Az alkoholfogyasztás hatalmas stressz a szervezetünk számára, egyszerűen tönkreteheti a kortizol hormon kiválasztását a testünkben – magyarázta dr. Laura Lashinger, a Texasi Egyetem Tápanyagtudományi Tanszékének professzora. – A kortizol számos testi funkció működéséért felelős a szervezetünkben. Többek között befolyásolja az éhségérzetet, hatással van az anyagcserére. Más szóval, ha csökken a kortizolszintünk, hízhatunk, különösen a hasunkra.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!